Network Theory ELECTRONICS MCQs with answers for IIT JAM 2022

Network Theory ELECTRONICS MCQ Questions  | Network Theory ELECTRONICS MCQ for competitive exams |  ELECTRONICS quiz question | Electronics Practice test | Engineering Electronics MCQ Questions and answers pdf | Electronics questions and answers | iit jam Physics mcq

Here is a compilation of Free  Network Theory ELECTRONICS MCQs  for practice . It  consists of IIT JAM Physics Multiple Choice Questions from the topic Network Theory with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Physics / Physical Sciences such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations . So, HERE you can test yourself.

Network Theory ELECTRONICS MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

Network Theory ELECTRONICS MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

We have compiled the Network Theory ELECTRONICS MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice  Network Theory MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some Network Theory ELECTRONICS MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

1. A generator produces 100 A of current at 4000 V. By using a transformer, the voltage is stepped up to 2.4. 105V so that it can be sent to a village on high voltage lines. If the effective resistance of the line is 30 ohms, the power lost in communication is

(a) 63.7 W
(b) 83.7 W
(c) 33.7 W
(d) 93.7 W

Answer

Answer: (b)


2. A 40 uF capacitor is connected to a 50 Ω resistor and a generator whose r.m.s. output is 30 volts at 60 Hz The r.m.s. current is

(a) 0.182 A
(b) 0.061 A
(c) 0.361 A
(d) 0.421 A

Answer

Answer: (c)


3. If two 100 W bulbs are connected in series across 230 V supply, then total power consumed by both the bulbs

(a) 200 W
(b) 100 W
(C) 50 W
(d) 25 W

Answer

Answer: (a)


4. In the network of figure shown below, Vs = 6V. The time constant of the network is

20211225 233529 compress93

(a) 8 sec
(b) 12 sec
(C) 24 sec
(d) 36 sec

Answer

Answer: (a)


5. Following cannot be used as a core of a transformer

(a) Air
(b) Steel
(c) Aluminium
(d) Ferrite

Answer

Answer: (c)


6. A transformer is used to change

(a) power
(b) frequency
(c) inductance
(d) voltage

Answer

Answer: (d)


7. The SI unit of inductance times capacitance is

(a) second
(b) ohm
(c) hertz
(d) square second

Answer

Answer: (d)


8. A solenoid has an inductance of 50 henry and a resistance of 30 ohm . If it is connected to 100 V battery, then how long will it take for the current to reach one-half of its final steady state value?

(a) 1.45 sec
(b) 1.15 sec
(d) 1.35 sec
(d) 1.25 sec

Answer

Answer: (b)


9. In electrical circuits, the analog of moment of inertia in rotational motion is

(a) resistance
(b) inductance
(c) capacitance
(d) voltage

Answer

Answer: (c)


10. A box of resistors is labelled R ± x% where R is the mean value and x is the tolerance i.e. the rms deviatior given as a percentage of the mean value. Iftwo resistors from a box labelled 10 KΩ ± 5% are connected ir series the equivalent resistance can be labelled 20KΩ ± x% where x is given by

(a) 5/√(2)
(b) 5
(c) 5√(2)
(d) 10

Answer

Answer: (a)


11. In a purely inductance AC source circuit L = 50 mH. The inductive reactance of the circuit when the frequency of AC source is 60 Hz, will be

(a) 18.85 ohm
(b) 3.8 ohm
(c) 6.31 ohm
(d) 12.62 ohm

Answer

Answer: (c)


12. The phase difference (δ) between input and output voltage for the following circuits (i) and (ii)

20211225 230900 compress45

will be in negative phase

(a) 0 and 0
(b) π/2 and 0 < δ ≤ π/2 respectively
(c) π/2 and π/2
(d) 0 and 0 < δ ≤ π/2 respectively

Answer

Answer: (d)


13. In the following RC circuit, the capacitor was charged
in two different ways.

(i)  The capacitor was first charged to 5V by moving the toggle switch to position P and then it was charged to 10V by moving the toggle switch to position Q

(ii) The capacitor was directly charged to 10V, by keeping the toggle switch at position Q. Assuming the capacitor to be ideal, which one of the following statements is correct?

20211225 230817

(a) The energy dissipation in cases (i) and (ii) will be equal and non-zero
(b) The energy dissipation for case (i) will be more than that for case (ii)
(c) The energy dissipation for case (i) will be less than that for case (ii)
(d) The energy will not be dissipated in either case

Answer

Answer: (c)


14. In the circuit given below, a person measures 9.0 V across the battery, 3.0 V across the 2MΩ resistor R, and 4.5 V across the unknown resistor Rb, using an ordinary voltmeter which has a finite input resistance Assuming that the battery has negligible internal resistance, it follows that (i) the resistance Rb and (ii) the input resistance r of the voltmeter are, in M Ω

20211225 230614 compress76 1

(a) Rb = 3.0, r = 1.0
(b) Rb = 2.5, r = 7.5
(c) Rb = 4.0, r = 12.0
(d) Rb = 4.5, r = 10.0

Answer

Answer: (a)


15. The current read by the ammeter (A) in the circuit given below is

20211225 230732 compress82

(a) 27.3 mA
(b) 100.0 mA
(c) 54.5 mA
(d) 50.0 mA

Answer

Answer: (d)


16. A resistance of 10 Ω and an inductance of 100 mH are connected in series with an AC voltage source V = 50 sin(100t). The phase difference between the current in the circuit and applied voltage will be

(a) π
(b) π/2
(c) π/4
(d) zero

Answer

Answer: (c)


17. In a series L-C-R circuit R = 100 Ω, XL = 300 Ω and XC = 200 Ω the current lags the applied voltage by an angle

(a) 45°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 0°

Answer

Answer: (a)


18. An ac voltage source (with 120 V and 60 Hz) is connected across a 2μF capacitor. The power loss in the capacitor is

(a) 0.000 watt
(b) 10.800 watt
(c) 1.080 watt
(d) 0.972 watt

Answer

Answer: (a)


19. The equivalent resistance in the following circuit between ‘a’ and ‘b’ is as follows

20211225 230533 compress74

(a) 3.53  Ω
(b) 5.40  Ω
(c) 0.36  Ω
(d) 4.72  Ω

Answer

Answer: (b)


20. An optical pyrometer gives an output voltage proportional to the incident radiation intensity. When used to measure the temperature of a blackbody at 600 K, it reads 1.5V. It the temperature by 2 K, the change in the the output single is

(a) 5 mV
(b) 10 mV
(c) 20 mV
(d) 33 mV

Answer

Answer: (a)


Hope the information shed above regarding Network Theory ELECTRONICS MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations  . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=8131732312&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21 q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=B08FHYX2Z7&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Electronics mcq questions
  • Electronics MCQ Questions PDF
  • Electronics MCQ for competitive exams
  • Electronics MCQs with answers PDF
  • Electronics MCQ book
  • Electronics quiz
  • Iit jam physics study material
  • Iit JAM PHYSICS mcq

Leave a Comment

close