NTA CUET (UG) Political science mock test for free 2023

Here you will get CUET (UG) Political science mock test . CUET Political science domain subject mock will help you evaluate your potential of scoring marks . CUET Undergraduate mock test is completely based on your CUET Section-2 domain subject consist of 50 questions out of which you need to answer 40 questions only . CUET (UG) Political science Mock test is prepared by expert teacher as per the CUET (UG) Political science syllabus .

NTA CUET (UG) Political science mock test for free
NTA CUET (UG) Political science mock test for free

CUET (UG) stand for common university entrance test undergraduate exam which is a single national level examination for admission in Undergraduate courses of around more than 43 central and state universites . CUET (UG) exam is conducted into 3 sections , among them in section-2 their is exam of domain subject in which if applicant have selected political science then can use the below CUET (UG) Political science mock test to understand exam pattern .

CUET (UG) Political science online mock test :

The answer key is provided at the end :

  1. Which among the following political leader established democratic government in Pakistan in 1988?
    (a) General Ayub Khan
    (b) Benazir Bhutto
    (c) General Pervez Musharraf
    (d) Nawaz Sharif
  2. The 13th conference of BRICS in June 2021 was held in which of the following countries?
    (a) Russia (b) USA
    (c) India (d) Brazil
  3. What could be an effective strategy to deal with a country like US by smaller nations?
    (a) To hide themselves or stay below the radar.
    (b) Extract benefits on a wider scale.
    (c) Confront in several realms.
    (d) None of the above
  4. Which one of the following criterion was NOT proposed for new permanent and non-permanent members of the UN Security Council?
    (a) Should be a substantial contributor to the UN Debates.
    (b) Should be a major economic power.
    (c) Should be a major military power.
    (d) Should be a nation that has less population.
  5. During Cold War period, the smaller states joined the two alliances to get ……… and ……….
    (i) Promise of protection against local rivals.
    (ii) Membership of the UN Security Council.
    (iii) Economic aid for self-defence Choose the correct option
    (a) 1 and 2 (b) 2 and 3
    (c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3
  6. Which of the following was not an impact of New Economic Policy of China?
    (a) New trading laws and creation of Special Economic Zones.
    (b) Privatisation of agriculture led to decline of agricultural production.
    (c) China has become an important place for Foreign Direct Investment in the world.
    (d) Due to large Foreign exchange reserves, China was able to make big investments in other countries.
  7. Which among the following countries is one of the India’s largest trading partners among the SAARC countries?
    (a) Bhutan (b) Sri Lanka
    (c) Nepal (d) Pakistan
  8. Which of the following statements was not a feature of the Soviet System?
    (a) A minimum standard of living was ensured to all citizens.
    (b) The Soviet Government subsidised the basic necessities.
    (c) There was no employment.
    (d) People had the right to property.
  9. Consider the following statement(s) that have contributed to the process of globalisation. Choose the correct statement (s)
    (a) Liberalisation and privatisation
    (b) Technological Innovations
    (c) Role of International organisations such as IMF and WTO.
    (d) All of the above
  10. Choose the correct statement.
    I. The Club of Rome published a book in 1972 entitled Limits to Growth.
    II. In 1987, Brundtland Report, our common futures was published.
    III. The Rio Summit produced conventions dealing with climate change, biodiversity forestry and recommended a list of development called Agenda 21.
    IV. Common but differentiated responsibilities were declared at the Earth Summit in 1992.
    Codes:
    (a) I and II
    (b) III and IV
    (c) I, III and IV
    (d) All of the above
  11. On what principles, the constitution of Bangladesh was drafted?
    (a) Secularism
    (b) Democracy and Socialism
    (c) Both (a) and (b)
    (d) Communism
  12. Which of the following countries has the world’s second-largest number of start-up enterprises?
    (a) USA
    (b) India
    (c) Israel
    (d) China
  13. Which of the following day is celebrated as the World Health Day every year?
    (a) 7th April
    (b) 7th June
    (c) 7th July
    (d) 7th May
  1. How can we say that the Cold War managed to ensure human survival?
    (a) As it avoids the risk of another World War.
    (b) Rival superpowers behaved as rational and responsible actors.
    (c) As the superpowers maintained a deterrence relationship with others.
    (d) All of the above
  2. Which of the following is a component of Traditional security?
    (a) Alliance Building
    (b) Balance of Power
    (c) Preventing war
    (d) All of the above
  3. Consider the following and arrange them in correct sequence.
    1. ASEAN Vision
    2. European Union
    3. European Economic Community
    4. Open Door Policy
      Codes
      (a) 2, 1, 4 and 3 (b) 3, 2, 4 and 1
      (c) 1, 2, 3 and 4 (d) 2, 4, 1 and 3
  4. Conservation of resources aim at ……… .
    (a) Awareness regarding destruction caused by Northern States.
    (b) Management of resources for inclusive growth and security.
    (c) Reach global net zero emission
    (d) All of the above
  5. Which of the following statement defines the broader meaning of Terrorism?
    (a) A systematic use of terror, often violent, especially as a means of coercion.
    (b) Acts of unlawful violence and war.
    (c) Violent acts which are intended to create fear.
    (d) All of the above
  6. Consider the following statement
    (s) about the negative impact of Globalization.
    (a) Failed to generate sufficient employment.
    (b) It has benefitted less educated persons.
    (c) It has increased Foreign Direct Investment.
    (d) It has created healthy competition.
  7. Shock Therapy is a phenomenon associated with ………… .
    (a) New International Economic Order
    (b) Central Asian Conflicts in Tajikstan and Azerbaijan
    (c) US plans to root out communism
    (d) Stabilizing the Russian currency
    against the US dollar.
  8. The United Nations Children’s Fund (UNICEF) was created by ……….
    (a) UN Development Council
    (b) UN Development Group
    (c) UN Security Council
    (d) UN General Assembly
  1. Which of the following was not an impact of New Economic Policy of China?
    (a) New trading laws and creation of Special Economic Zones
    (b) Privatization of agriculture led to decline of agricultural production.
    (c) China has become an important place for Foreign Direct Investment in the world.
    (d) Due to large foreign exchange reserves, China was able to make big investments in other countries.
  2. Agenda 21 is in the favor of ………. Choose the incorrect statement from the given options:
    (a) Economic Growth
    (b) Environmental Conservation
    (c) Sustainable Development
    (d) Employment Generation
  3. Which among the following statement about BRICS is correct?
    (a) BRICS was founded to promote the welfare of the people of South Asia and to improve their quality of life.
    (b) BRIC turned into BRICS after the inclusion of South Africa in its first meeting in the year 2009.
    (c) BRICS was established to create a Free Trade Agreement (FTA) for investment, labour and services.
    (d) The headquarters of the BRICS are at Kathmandu (Nepal).
  4. Choose the correct statement regarding the Cuban Missile Crises.
    (a) In 1962, nuclear missiles were placed in Cuba.
    (b) The installation of nuclear weapons put US under threat.
    (c) USSR wanted a full scale war between the two countries.
    (d) Both (a) and (b)
  5. To bring change in society with time with the ideas of Sarvodaya comes under which of the following revolution as per Jayaprakash Narayan?
    (a) Social Revolution
    (b) Spiritual Revolution
    (c) Ideological or intellectual revolution
    (d) Political Revolution
  6. A paramilitary force of Nizam of Hyderabad which was sent to respond people’s movement was known as ………… .
    (a) Razakars (b) Nizam’s Army
    (c) Nizam’s Forces (d) None of these
  7. Which of the following facts is/are incorrect about National Development Council?
    (a) It was abolished along with the Planning Commission.
    (b) It worked as an apex body for decision-making and development matters.
    (c) The Chairman of National Development Council was the President of India.
    (d) The Secretary of the Planning Commission was also the Secretary of National Development Council.
  8. Which of the following statement about India’s Nuclear Policy is/are correct?
    (a) India’s Nuclear Programme was started in the late 1940.
    (b) It was started under the guidance of Homi J. Bhabha.
    (c) Nehru was against the nuclear power and pleaded the Superpowers for comprehensive nuclear disarmament.
    (d) All of the above
  1. Which of the following was/were the causes for the defeat of Congress in 1967 General elections?
    (a) Increased mobilization of regional, ethnic and communal groups.
    (b) Increasing unity among non-Congress Parties.
    (c) Internal differences within the Congress Party.
    (d) All of the above
  2. Mazdoor Kisan Shakti Sangathan took the initiative in demanding records of ……… work.
    (a) Famine Relief
    (b) Food Distribution
    (c) Poverty elimination
    (d) Forest conservation
  3. Which of the following were the main agendas of General Election of 2009 by UPA-II?
    (i) Employment Generation
    (ii) Social Equity
    (iii) Poverty Reduction
    (iv) Laws on population control
    (a) Both (i) and (ii) (b) Only (iii)
    (c) Only (iv) (d) Both (iii) and (iv)
  4. What kind of special powers to the government are provided by the Indian Constitution during an emergency?
    (a) Press censorship
    (b) Powers are concentrated with the Union Government
    (c) Government has the power to restrict all or any of the Fundamental Rights
    (d) Both (b) and (c)
  5. Which among the following was not a challenge that independent India faced?
    (a) Shape a nation that was united
    (b) Establish autocracy
    (c) Ensure the development and well-being of the entire society
    (d) Establishing peace between the two religious groups.
  6. Which one of the following is not true about India-Israel relations?
    (a) Cooperation in the field of Defence and Security.
    (b) Cooperation in the field of Cultural Exchange
    (c) Cooperation in the field of Space Research
    (d) Cooperation to form a Military Alliance.
  7. Who among the following appoints the Vice Chairperson of NITI Aayog?
    (a) President of India
    (b) Prime Minister of India
    (c) Vice President of India
    (d) Lok Sabha Speaker
  8. Which of the following statement (s) is/are true about the reasons for the rise of political violence in India?
    (a) The large scale migration into North-East.
    (b) The late comers either from India or abroad were seen as encroachers on scarce resources like land.
    (c) It is seen as potential competitors to employment opportunities and political power.
    (d) All of the above
  9. Which political party dominated the First three general elections?
    (a) Communist Party of India
    (b) Indian National Congress
    (c) Bhartiya Jana Sangh
    (d) Socialist Party
  10. Why did the Janata Party government appoint a Commission of Inquiry headed by Justice JC Shah in May 1977?
    (a) To inquire into several aspects of allegations of abuse of authority, excesses and malpractices committed during Emergency.
    (b) To inquire into matters related to constitutional provisions.
    (c) To give suggestive measures to the government regarding the actions taken during Emergency.
    (d) All of the above
  11. Why NDA-III is coalition is also called surplus majority coalition?
    (a) Because it brings one party led coalition.
    (b) Because it brings one party dominated coalition.
    (c) Because it brings multi-party coalitions.
    (d) None of these
  12. Which of the following statements about NITI Aayog are true?
    1. NITI Aayog acts as a think tank of the Union Government.
    2. NITI Aayog acts against terrorism.
    3. NITI Aayog acts in a spirit of cooperative federalism.
    4. NITI Aayog design strategic and long term policy and programme frameworks.
      Choose the correct option
      (a) 1, 2 and 4 (b) 3 and 4
      (c) 1, 3 and 4 (d) 1 and 3
  13. Which movement used democratic means like public debates and the electoral platform to achieve its end?
    (a) Akali Movement
    (b) Dravidian Movement
    (c) Secessionist Movement
    (d) Jammu and Kashmir Movement
  14. The Maharaja of Manipur at the time of independence was ……….
    (a) Bodhachandra Singh
    (b) Krishnadatta Chamaraja
    (c) Chandragupt Maurya
    (d) Hari Singh
  15. Which of the following statement highlights the economic conditions of India during 1970’s?
    (a) Low industrial growth and unemployment
    (b) Low food grain production
    (c) High oil prices led to increase in prices of commodities.
    (d) All of these
  16. Which section of the people became the real beneficiaries of the Central Government schemes during the rule of NDA-IV?
    (a) Women
    (b) Children
    (c) Elderly people
    (d) Disadvantaged Groups
  17. Which one of the following statements is related to Indo-China War (1962) is correct?
    (a) China could not cross the line of control.
    (b) The Soviet Union remained neutral during the conflict.
    (c) The Soviet Union helped China against India.
    (d) The Chinese forces did not withdraw their troops back to the earlier position.
  18. Who among the following leaders started the strategy of Non-Congressism?
    (a) Ram Manohar Lohia
    (b) Jayaprakash Narayan
    (c) Janeshwar Mishra
    (d) Atal Bihari Vajpayee
  1. Which of the following statement is incorrect about Jayaprakash Narayan?
    (a) He was the first leader in Post-independence India who undertook a tirade against corruption.
    (b) He advocated transformation of individual, society and state.
    (c) His philosophy was based on the premise of Democratic Socialism and Chouburja Rajneeti.
    (d) He defined total revolution as a combination of 7 revolutions.
  2. How many seats were gained in the 17th Lok Sabha elections by the BJP led NDA IV?
    (a) 200 (b) 250
    (c) 350 (d) 450
  3. Who delivered the famous speech ‘Tryst with Destiny’?
    (a) Dr. S. Radhakrishnana
    (b) Pandit Jawaharlal Nehru
    (c) Sardar Vallabhbhai Patel
    (d) Dr. Rajendra Prasad

CUET (UG) Political science mock test answer key :

1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (c) 6. (b) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (d) 11. (c) 12. (c) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (b) 17. (b) 18. (d) 19. (a) 20. (d) 21. (d) 22. (b) 23. (c) 24. (b) 25. (d) 26. (c) 27. (a) 28. (c) 29. (a) 30. (d) 31. (a) 32. (a) 33. (d) 34. (b) 35. (d) 36. (b) 37. (d) 38. (b) 39. (d) 40. (b) 41. (a) 42. (b) 43. (a) 44. (d) 45. (a) 46. (b) 47. (a) 48. (c) 49. (c) 50. (b)

Search keywords and tags :

  • cuet political science mock test 2023
  • cuet political science mock test in hindi
  • cuet mock test 2023 nta pdf
  • ma political science mock test
  • cuet political science mock test book
  • political science mock test in english
  • cucet mock test 2023
  • cuet mock test 2023 by nta

Leave a Comment

close