Operational Amplifier Electronics MCQs with answers for IIT JAM 2022

Operational Amplifier  MCQ Questions  |  Operational Amplifier MCQ for competitive exams |  ELECTRONICS quiz question | Electronics Practice test | Engineering   Electronics MCQ Questions and answers pdf | Electronics questions and answers | iit jam Physics mcq

Here is a compilation of Free  Operational Amplifier  MCQs  for practice . It  consists of IIT JAM Physics Multiple Choice Questions from the topic Operational Amplifier with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Physics / Physical Sciences such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations . So, HERE you can test yourself.

Operational Amplifier MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

InShot 20211216 003730204 compress30

We have compiled the Operational Amplifier MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice  Operational Amplifier MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations

There are some Operational Amplifier MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

1. An amplifier has a voltage gain Av = 1000, input impedance 1 KΩ and output impedance 500 Ω A fraction βv = 0.1 of the output voltage is fed back in the serie in opposition to the input voltage. The input and output impedance after the feedback are given respectively by the approximate values.

(a) 100 kΩ and 5 Ω
(b) 1 kΩ and 5 Ω
(c) 10 Ω and 50 Ω
(d) 100 Ω and 100 Ω

Answer

Answer: (a)


2. An amplifier ofgain 1000 is made into a feedback amplifier by feeding 9.9% of its output voltage in series with the input opposing. If fL = 20 Hz and fH = 200 kHz for the amplifier without feedback, then due to the feedback.

(a) The gain decreasse by 10 times
(b) The outputresistance increases by 10 times
(c) The fH increases by 100 times
(d) The input resistance decreases by 100 times.

Answer

Answer: (c)


3. An amplifier has a 40 dB gain. Its gain may change by 10% due to change in its parameters. Negative feedback is used to reduce this change only to 1%. Then the value of feedback factor β is

(a) β = 0.1
(b) β = 10
(C) β = 0.09
(d) β = 0.001

Answer

Answer: (c)


4. The input impedance of an amplifier increases by the introduction of feedback. It is due to :

(a) positive feedback
(b) current series negative feedback
(c) current shunt negative feedback
(d) voltage shunt negative feedback

Answer

Answer: (b)


5. In a RC coupled amplifier, the reduction in voltage gain in the high frequency range results due to:

(a) coupling capacitor
(b) shunt capacitance in the circuit
(c) series capacitance in the circuit
(d) bypass capacitor in the inner circuit

Answer

Answer: (a)


6. In a amplifier the negative feedback is a process where a portion of output signal is fed to the input of the normal amplifier with the condition that the input signal is:

(a) in phase
(b) 90° out of phase
(c) 180° out of phase
(d) any arbitrary phase

Answer

Answer: (c)


7. Which oscillator is characterized by a split capacitor in its tank circuit?

(a) RC phase shift oscillator
(b) Colpitts oscillator 
(c) Wien bridge oscillator 
(d) None of the above 

Answer

Answer: (b)


8. In which type of power amplifier does the output current flow for the entire cycle of input signal?

(a) Class C
(b) Class AB
(c) Class B
(d) Class A

Answer

Answer: (d)


9. In an amplifier with the negative feedback, bandwidth is _________ and voltage gain is _________.

(a) Bandwidth is decreased by a factor (1+Aβ) and voltage gain decreases
(b) Bandwidth is decreased by factor β and voltage gain remains same
(c) Bandwidth is increased by the factor (1+Aβ) and voltage gain is reduced
(d) Bandwidth remains the same and voltage gain increases

Answer

Answer: (c)


10. The crystal oscillator is a constant frequency oscillator due to:

(a) Rigidity
(a) Vibrations
(c) Low Q
(d) High Q

Answer

Answer: (d)


11. A Series-Series feedback amplifier is

(a) Voltage amplifier
(b) Current amplifier
(c) Transresistance
(d) Transconductance

Answer

Answer: (d)


12. The value of C required for sinusoidal oscillation of frequency = 2 kHz in the given circuit is:

(a) 1/2πμF
(b) 1/4πμF
(c) 1/πμF
(d) None of these

Answer

Answer: (d)


13. The frequency of oscillation of a tuned-collector oscillator having L = 30 μH and C = 300 pF is nearby

(a) 267 kHz
(b) 1677 kHz
(c) 1.68 kHz
(d) 2.67 MHz

Answer

Answer: (b)


14. Another name for a unity gain amplifier is

(a) Difference amplifier
(b) Comparator
(c) Single ended
(d) Voltage follower

Answer

Answer: (d)


15. Which of the following is correct about the gain (in dB) of a cascade amplifier?

(a) Total gain is a sum of individual gains
(b) Total gain is a product of voltage and current gains
(c) Total gain is a product of individual gains
(d) Total gain is a ratio of individual gains

Answer

Answer: (a)


Hope the information shed above regarding  Operational Amplifier MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations  . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=8131708454&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21 q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=9352601947&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Operational Amplifier MCQ for IIT jam pdf DOWNLOAD
  • Operational Amplifier multiple Choice questions
  • Electronics mcq questions
  • Electronics MCQ Questions PDF
  • Electronics MCQ for competitive exams
  • Electronics MCQs with answers PDF
  • Electronics MCQ book
  • Electronics quiz
  • Iit jam physics study material
  • Iit JAM PHYSICS mcq

Leave a Comment

close