Organometallics of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023

Organometallics of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023

Organometallics of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM
Organometallics of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM

Organometallics of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023


1. For metal olefin complexes

(i) [PtCl3(C2H4)]    (i) [PCl3(C2F4)]

Correct statement is

(a) Metal-carbon bond length is the same in both (i) and (ii)
(6) Metal-carbon bond length in (i) is smaller than in (ii)
(c) Metal carbon bond length in (i) is larger compared to (ii)
(d) cant be predicted

Answer

Answer: (c)


2. Incorrect statement about Zeise’s salt is

(a) Zeise’s salt is diamagnetic
(b) Oxidation state of Pt in Zeis’s salt is +2
(c) All the Pt-Cl bond lengths in Zeise’s salt are equal
(d) C-C bond length of ethylene moiety in Zeise’s salt is longer than that of the free ethylene molecule

Answer

Answer: (c)


3. For metal olefin complexes (i) [PtCl3(C2H4)]  and  (i) [PCl3(C2F4)], the correct statement is

(a) carbon-carbon bond length is same both in (i) and (ii)
(b) carbon-carbon bond length in (i) is smaller
(c) carbon-carbon bond length in (i) is smaller
(d) a metallacycle is formed in each complexes

Answer

Answer: (b)


4. Which of the following statement is not true about ferrocene

(a) decamethyl ferrocene is staggered in a solid state
(b) cyclopentadienyl rings in ferrocene are almost eclipsed
(c) cyclopentadienyl rings in ferrocene are staggered
(d) ferrocene can not be nitrated by reaction with dil. HNO3

Answer

Answer: (c) &(d)


5. Ferrocene cannot undergo .

(a) Friedal craft acylation
(b) Diels-Alder reaction
(c) Oxidation by Ag+ ions
(d) Electrophilic substitution

Answer

Answer: (b)


6. Structurally nickelocene is similar to ferrocene. Nickelocene attains stability due to the formation

(a) a mono cation
(b) a di cation
(c) a mono anion
(d) a di anion

Answer

Answer: (b)


7. Which is true about ferrocene?

I. Ferrocene is diamagnetic
II. Dipole moment is zero
III. Kealy and Pauson synthesized ferrocene from C5H5 and freshly reduced Fe at 300°C
IV. Kealy and Pauson synthesized ferrocene from C5H5MgBr and FeCl3

The correct answer is

(a) III and IV only
(b) I, II, and III only
(C) I, II, and IV only
(d) II, III, and IV only

Answer

Answer: (b)


8. B5H9 and B4H10 are respectively

(a) Nido and Arachano boranes
(b) Nido and closo boranes
(c) Closo and Arachano boranes
(d) Both Nido

Answer

Answer: (a)


9. Mn(CO)5 is isolobal with

(a) CH4
(b) CH3
(c) CH2
(d) CH

Answer

Answer: (b)


10. Which of the following pair is not isolobal

(a) Mn(CO)5, CH3
(b) [Fe(CO)4], O
(c) Mn(CO)5, CI
(d) Mn(CO)5, O

Answer

Answer: (d)


11. According to wade’s Rule, [C2B10H12] adopts

(a) closo structure
(b) nido structure
(c) archano structure
(d) hypo strucutre

Answer

Answer: (a)


12. Which property is same for isolobal molecules.

(a) e capture
(b) Boiling point
(c) Melting point
(d) Solubility

Answer

Answer: (a)


13. Number of M ━ M bonds in [CpMo(CO)3]2 is

(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) 4

Answer

Answer: (a)


14. Oxidation state of Molybdenum in
[(η7 – tropylium)Mo(CO)3]+ is

(a) +2
(b) +1
(c) 0
(d) -1

Answer

Answer: (c)


15. Determine the value of x in K[Mn(CO)x]

(a) 5
(b) 6
(c) 4
(d) 3

Answer

Answer: (a)


16. Which is stable according  to 18e rule

(a) [Co(CO)5]
(b) [Fe(CO)4]
(c) [Ni(CO)4]
(d) [Pt(CO)2Cl2]

Answer

Answer: (c)


17. Find the value of x if Complex [W(CO)x5-C5H5)]+ follow 18e rule

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


18. In [Ru(PPh3)2(NO)2Cl]+, two nitrosyl group are

(a) both linear
(b) both bent
(c) One linear and one bent
(d) can’t be predicted

Answer

Answer: (c)


19. Find the value of x and y in [Fe(ηx-C6H6)(ηy-C6H6)] if follow 18e rule

(a) 2, 2
(b) 2, 4
(c) 4, 6
(d) 6, 6

Answer

Answer: (c)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Practice More MCQs: –

Leave a Comment

close