p-Block MCQ with Answers for IIT JAM 2023

InShot 20211228 210034799 compress91

p-Block MCQ with Answers for IIT JAM 2023


1. The most polar compound among the following is

(a) SF4
(b) BF3
(c) XeF4
(d) SO3

Answer

Answer: (a)


2. Molecular shape of SOCl is

(a) square planar
(b) trigonal pyramidal
(c) triangular planar
(d) T-shaped

Answer

Answer: (b)


3. Number of three centre two-electron (3c-2e) bonds present in diborane is

(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (a)


4. In the structure of B4O5(OH)42-

(a) all four B atoms are trigonal planar
(b) one B atom is tetrahedral and the other three are trigonal planar
(c) three B atoms are tetrahedral and one is trigonal planar
(d) two B atoms are tetrahedral and the other two are trigonal planar

Answer

Answer: (d)


5. The pH of an aqueous solution of Al3+ is likely to be

(a) neutral
(b) acidic
(c) slightly basic
(d) highly basic

Answer

Answer: (b)


6. Hydrolysis of (CH3)2SiCl2 and CH3SiCl3 leads to

(a) linear chain and cross-linked silicones, respectively
(b) cross-linked and linear chain silicones, respectively
(c) linear chain silicones only
(d) cross-linked silicones only

Answer

Answer: (a)


7. Which of the following has a square planar geometry according to the VSEPR theory?

(a) XeO2F2
(b) SF4
(c) BF4
(d) XeF4

Answer

Answer: (d)


8. Which of the following is an electron deficient molecule according to the octet rule ?

(a) CH4
(b) H2N : BH3
(с) АІН3
(d) GeH4

Answer

Answer: (c)


9. At room temperature, HCI is a gas while HF is a liquid because

(a) of a strong bond between H and F in HF
(b) HF is less acidic as compared to HCI
(C) of strong intermolecular H-bonding in HF
(d) HCl is less acidic as compared to HF

Answer

Answer: (c)


10. The number P = O bonds present in the tetrabasic acid H4P2O7 is

(a) three
(b) two
(c) one
(d) none

Answer

Answer: (b)


11. Statement-1: In water, orthoboric acid behaves as a weak monobasic acid, because
Statement-2: In water, orthoboric acid acts as a proton donor.

(a) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(b) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(c) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(d) Statement-1 is False, Statement-2 is True

Answer

Answer: (c)


12. Which of the following silicate is formed when three oxygen atoms of [SiO4]4- tetrahedral units are shared ?

(a) Sheet silicate
(b) Pyrosilicate
(c) Three dimensional silicate
(d) linear chain silicate

Answer

Answer: (a)


13. Statement-1 : Pb+4 compounds are stronger oxidizing agents than Sn4+ compounds
Statement-2 : The higher oxidation states for the group 14 elements are more stable for the heavier members of the group due to ‘inert pair effect’.

(a) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(b) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(c) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(d) Statement-1 is False, Statement-2 is True

Answer

Answer: (c)


14. The reaction, 3ClO (aq) → ClO3 (aq) + 2Cl (aq) is an example of:

(a) oxidation reaction
(b) reduction reaction
(c) disproportionation reaction
(d) decomposition reaction

Answer

Answer: (c)


15. A gas ‘X’ is passed through water to form a saturated solution. The aqueous solution on treatment with silver nitrate gives a white precipitate. The saturated aqueous solution also dissolves magnesium ribbon with evolution of a colourless gas ‘Y’ . Identify ‘X’ and ‘Y’.

(a) X = CO2 , Y = Cl2
(b) X = Cl2, Y = CO2
(c) X = Cl2, Y = H2
(d) X = H2, Y = Cl2

Answer

Answer: (c)


16. The structure of XeO3 is :

(a) linear
(b) planar
(c) pyramidal
(d) T-shaped

Answer

Answer: (c)


17. XeF4 and XeF6 are expected to be :

(a) oxidizing
(b) reducing
(c) unreactive
(d) strongly basic

Answer

Answer: (a)


18. The compound having an S ━ S single bond is

(a) H2S2O3
(b) H2S2O4
(c) H2S2O7
(d) H2S2O8

Answer

Answer: (b)


19. The shape of CH3- ion is

(a) trigonal planar
(b) tetrahedral
(C) trigonal pyramidal
(d) linear

Answer

Answer: (c)


20. The average value of C ━ C bond order in graphite is

(a) 1
(b) 3/2
(d) 4/3
(C) 3/4

Answer

Answer: (d)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Practice More MCQs: –

Leave a Comment

close