Periodic properties MCQs for IIT JAM 2023

Periodic properties MCQs questions with answer for IIT JAM is available here for free which anyone can attempt and test their preparaion level of IIT-JAM Chemistry exam.

Periodic Properties Quiz with answer:

Periodic Properties with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations
Periodic properties MCQs for IIT JAM 2023

01. Which of the following sets of quantum number is correct for an electron in 4f-orbital

(a) n = 4, 1 = 3, m= 4, s = 1/2
(b) n = 4, 1 = 4, m= 4, s= -1/2
(c) n = 4, 1 = 3, m=1, s= 1/2
(d) n = 3, 1 = 2, m=-2, s = 1/2

Answer

Answer: (c)


02. How many electrons are present in all subshells (fully filled) with n + l = 5

(a) 16
(b) 10
(c) 18
(d) 32

Answer

Answer: (c)


03. The maximum value of  l for an electron in fourth energy level is

(a) 3
(b) 5
(c) 4.
(d) 2

Answer

Answer: (a)


04. An element X whose fourth shell contain two P electron. What is group of element

(a) 14
(b) 4
(c) 10
(d) 7

Answer

Answer: (a)


05. When the quantum number n, l, m, s are represented by 3,3,2,+1/2, the symbolism for the electron is

(a) 3s
(b) 3d
(c) 3f
(d) impossible set of quantum number

Answer

Answer: (d)


06. Arrange following isoelectronic species in decreasing order of their size O2-, N3-, Ne, F, Mg2+, Na+

(a) N3- > O2- > F > Ne > Na+ > Mg2+
(b) N3- > O2- > F > Na+ > Mg2+ > Ne
(c) Ne > N3- > O2-– > F > Na+ > Mg2+
(d) N3- > O2- > F > Mg2+ > Na+ > Ne

Answer

Answer: (a)


07. The size of the following species increases in the order:

(a) Mg2+ < Na+ < F
(b) F < Na+ < Mg2+
(c) Mg2+ < F < Na+
(d) Na+ < F < Mg2+

Answer

Answer: (a)


08. Highest size will be of

(a) Br
(b) I
(c) I
(d) I+

Answer

Answer: (c)


09. Element Hg has two oxidation states Hg+1 & Hg+2. the right order of radii of these ions.

(a) Hg+1 > Hg+2
(b) Hg+2 > Hg+1
(c) Hg+1 = Hg+2
(d) Hg+2 ≥ Hg+1

Answer

Answer: (a)


10. The correct order of atomic or ionic size

(a) N < Li < B
(b) CI < Mg < Ca
(c) Ca+2 < S-2 < Cl
(d) Na+ < Mg+2 < Cl

Answer

Answer: (b)


11. The correct order of second ionisation potential of C, N, O and F is:

(a) C > N > O > F
(b) O > N > F > C
(c) O > F > N > C
(d) F > O > N > C

Answer

Answer: (c)


12. The ionization energy will be maximum for the process.

(a) Ba → Ba+
(b) Be → Be+
(c) Cs → Cs+
(d) Li → Li+

Answer

Answer: (b)


13. Amongst the following, the incorrect order is

(a) IE1 (AI) < IE1 (Mg)
(b) IE1 (Na) < IE1 (Mg)
(c) IE2 (Mg) > IE2 (Na)
(d) IE3 (Mg) > IE3 (AI)

Answer

Answer: (c)


14. The screening effect of inner electrons causes

(a) decrease in ionization energy
(b) Increase in ionization energy
(c) No effect on ionization energy
(d) Increase in attraction of nucleus to electron

Answer

Answer: (a)


15. The IE1 of an element M(g) is 6000 kJ mol-1 and ratio of IE2 and IE3 is 3 : 2. If ΔH for conversion, M(g) → M3+(g) is 10,000 kJ mol-1 . Find its IE3

(a) 2400 kJ mol-1
(b) 1600 kJ mol-1
(c) 10,000 kJ mol-1
(d) 4000 kJ mol-1

Answer

Answer: (b)


16. The outermost electronic configuration of most electronegative element is:

(a) ns2 np
(b) ns2 np4
(c) ns2 np5
(d) ns2 np6

Answer

Answer: (c)


17. Given oxides CO, BeO, Na2O, N2O5, Cl2O7 frame code using P, N, B, A where P = amphoteric oxides, N = neutral oxide,  B = Basic oxide and A = Acidic oxide

(a) NPBAA
(b) NNABA
(C) NPAAB
(d) NABBA

Answer

Answer: (a)


18. Covalent radius of Oxygen is 0.74 Å and its electronegativity is 3.5. What is effective nuclear charge experienced by oxygen

(a) 5.20
(b) 4.20
(c) 0.655
(d) 3.8

Answer

Answer: (b)


19. Which of the following oxide is most basic

(a) Na2O
(b) MgP
(c) AL2O3
(d) CuO

Answer

Answer: (a)


20. Correct order of acidic character are

(a) HF > HCI > HBr > HI
(b) HF > H2O > NH3
(c) H3PO4 > H2SO4 > HCIO4
(d) H3PO4 > H3PO3 > H3PO2

Answer

Answer: (b)


Other IIT-JAM Chemistry MCQs:

Leave a Comment

close