Petrology MCQ with answers for IIT JAM 2022

Petrology MCQ Questions | Geology MCQ Questions | Geology MCQ for competitive exams | Petrology MCQ | Geology MCQs with answers | Engineering Geology quiz | Geology Practice test | Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf |Geology Objective Questions in Hindi | Geology questions and answers | iit jam Geology mcq

Here is a compilation of Free  Petrology Geology MCQs  for practice . It  consists of IIT JAM Geology Multiple Choice Questions from the topic Petrology with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations . So, HERE you can test yourself.

Petrology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

Petrology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

We have compiled the Petrology MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice  Petrology MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some Petrology MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

1. A sandstone with less than 15% matrix content is known as:

A. Siltstone
B. Mudstone
C. Greywacke
D. Arenite

Answer

Answer: (D)


2. The mineral coesite is expected to be stable in which of the following metamorphic facies?

A. Greenschist
B. Blueschist
C. Eclogite
D. Granulite

Answer

Answer: (C)


3. A dolerite dyke metamorphosed under amphibolite facies condition is expected to have the mineral assemblage:

A. Chlorite + Actinolite + Albite
B. Lawsonite + Glaucophane + Epidote
C. Orthopyroxene + Clinopyroxene + Plagioclase
D. Hornblende + Plagioclase

Answer

Answer: (D)


4. Which of the following statements related to depositional environments is/are correct?

A. Herringbone cross-stratification indicates glacio-fluvial environment
B. Dune is characterized by the presence of finer-grains at the top and coarser-grains at the bottom
C. Dropstone is of glacial origin
D. Bouma sequence indicates turbidite deposit

Answer

Answer: (C)&(D)


5. Which of the following sedimentary structure could be used for determination top and bottom?

A. Planer cross bedding
B. Asymetrical ripple marks
C. Symmetrical ripple marks
D. None of the above

Answer

Answer: (C)


6. Which of the following sedimentary environments oscillation ripples are formed?

A. Alluvial
B. Beach
C. Deep sea
D. Desert

Answer

Answer: (B)


7. Which of the following is in decreasing order of particle size?

A. Sandstone, siltstone, conglomerate
B. Sandstone, conglomerate, siltstone
C. Conglomerate, sandstone, siltstone
D. Siltstone, sandstone, conglomerate

Answer

Answer: (C)


8. Graded bedding is the result of deposition by:

A. River
B. Blowing wind
C. Moving ice
D. Turbidity currents

Answer

Answer: (D)


9. Choose the correct sequence of the deformation nd metamorphism:

A. Shale, slate, schist, phyllite, gneiss
B. Shale, slate, phyllite, schist, gneiss
C. Slate, shale, phyllite, schist, gneiss
D. Slate, shale, schist, phyllite, gneiss

Answer

Answer: (B)


10. Andesites on an average are intermediate in composition between:

A. Syenites and gabbros
B. Basalt and gabbros
C. Rhyolites and Trachytes
D. Anorthosite and Tjolites..

Answer

Answer: (B)


11. TTGs may form due to:

A. Subducting slab melting
B. Mantle wedge melting
C. Melting of mafic crust
D. Both A&C

Answer

Answer: (D)


12. Which of the following pair of rock and eruptive setting is correctly matched?

A Schoshonite – Active continental margin
B. Carbonatite – Ocean island
C. Boninite – Greenstone belt
D. Trachyte – Ocean-continent collision

Answer

Answer: (A)


13. Which of the following Transition Element is incompatible in basalt?

A Chromium
B. Vanadium
C. Manganese
D. Titanium

Answer

Answer: (D)


14. Dacite is a volcanic equivalent of:

A. Syenite
B. Lherzolite
C. Gabbro
D. Granodiorite

Answer

Answer: (D)


15. A rocks derived from the primary basaltic magma is characterized by:

A. Occurrence of olivine and clinopyroxene
B. Absence of olivine and feldspathoid
C. Presence of clinopyroxene and quartz
D. Presence of feldspar and quartz

Answer

Answer: (A)


16. Palaeoproterozoic rocks found in the Himalayan fold belt are suggestive of:

A. Continental Fragmentation
B. Suture zone
C. Continent-continent collision
D. Sea-floor spreading

Answer

Answer: (A)


17. Coarse grained gneissose rock rich in hype sthene is called:

A. Charnockite
B. Khondalite
C. Kodurite
D. Gondite

Answer

Answer: (A)


18. Kimberlite is a:

A. Mineral
B. Igneous rocks
C. Sedimentary rock
D. Metamorphic rock

Answer

Answer: (B)


19. As compared with metamorphism, diagenesi is……..

A. Means exactly the same thing
B. Takes place at lower temperature and pressures
C. Takes place at higher temperature and pressures
D. Takes place at greater depth that are well within the mantle

Answer

Answer: (B)


20. If water is the transport medium of sediment, the grain size of sedimentary deposits most closely indicates the:

A. Geographic extent of the weathering source rock at outcrop
B. Average velocity of the water from the time of erosion until deposition
C. Velocity of the water at the moment the sediment settled to the bottom
D. Velocity of water when it keeps sediment in suspension

Answer

Answer: (C)


21. A lenticular clast-supported conglomerate with a(t) b(i) clast imbrication is interpreted as the product of:

A Debris flow
B. Turbidity current
C. Channel lag
D. Hyperconcentrated flow

Answer

Answer: (C)


22. One can expect precipitation of dominant carbonate mineralogy from saturated sea water when Co, pressure in atmosphere becomes high.

A. Low-Mg calcite and aragonite
B. High-Mg calcite
C. High-Mg calcite and aragonite
D. High-Mg calcite and dolomite

Answer

Answer: (A)


23. Syneresis cracks are:

A. A form of desiccation crack
B. A type of trace fossil
C. Subaquous shrinkage cracks
D. A type of penecontemporaneous deformation feature

Answer

Answer: (C)


24. Occurrence of ferroan calcite cement in a carbonate rock is indicator of:

A. Sea floor diagenesis
B. Vadose diagenesis
C. Phreatic diagenesis
D. Deep-burial diagenesis

Answer

Answer: (D)


25. A cross-stratified sandstone bed is a:

A. Isochronous unit
B. Time-diachronous unit
C. Suspension deposit
D. None of the above

Answer

Answer: (B)


26. Syn-sedimentary deformation structures are a
result of:

A. Low sedimentation
B. High sedimentation
C. Marine transgression
D. Marine regression

Answer

Answer: (B)


27. A sedimentary rock included fossils of two species that are known to have lived between 480-430 and 450-250 million years ago. What could be the age of the rock?

A. 445 million years
B. 480 million years
C. 250 million years
D. 410 million years

Answer

Answer: (A)


28. Most robust radiomatric dating method that is ; used to date a Precambrian granite is:

A. C14
B. U-Pb
C. Rb-Sr
D. K-Ar

Answer

Answer: (B)


29. The rock characterized by pronounced negative ‘Eu’ anomaly is:

A. Basalt
B. Granite
C. TTG suite of rocks
D. Lunar basalt

Answer

Answer: (B)


30. Andesitic rocks form in:

A. Continent-Continent collision
B. Ocean-Continent collision
C. Ocean-Ocean collision
D. Continental rift

Answer

Answer: (B)


Hope the information shed above regarding Petrology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations  . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=937473527X&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Petrology mcq questions
  • Geology MCQ Questions PDF
  • Geology MCQ for competitive exams
  • Exploration Geology MCQ
  • Geology MCQs with answers PDF
  • Geology mcq examveda
  • Photo Geology MCQ
  • Geology MCQ indiabix
  • Mining Geology MCQ PDF
  • Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf
  • Geology MCQ book
  • Structure or form which depicts leaf-like sheets is
  • Geology Practice test
  • Geological map mcq
  • Geology Objective Questions in Hindi
  • Geology questions and answers
  • Engineering Geology viva Questions
  • Engineering Geology quiz
  • Iit jam GEOLOGY study material

Leave a Comment

close