Qualitative Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023

InShot 20211228 210610501 compress96

Qualitative Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023


1. A metal salt solution when treated with dimethyl glyoxime and NH4OH gives a rose red complex. The metal is

(A) Ni
(B) Zn
(C) Co
(D) Mn

Answer

Answer: (A)


2. An aqueous solution of colourless metal sulphate M, gives a white ppt. with NH4OH. This was soluble in excess of NH4OH. On passing H2S through this solution a white ppt, is formed. The metal M in the salt is

(A) Ca
(B) Ba
(C) Al
(D) Zn

Answer

Answer: (D)


3. Which of the following cation does not give red colour precipitate with dimethylglyoxime (DMG) in alkaline solution ?

(A) Zn+2
(B) Ni+2
(C) Fe2+
(D) both (A) and (C)

Answer

Answer: (A)


4. In borax bead test which compound is formed ?

(A) Orthoborate
(B) Metaborate
(C) Double oxide
(D) Tetraborate

Answer

Answer: (B)


5. A suspension containing insoluble substance ZnS, Mns, HgS, Ag2S and FeS, is treated with 2N HCl. On filtering, the filtrate contains appreciable amounts of which one of the following?

(A) zinc and mercury
(B) silver and iron
(C) manganese and mercury
(D) zinc, manganese and iron

Answer

Answer: (D)


6. Aqueous Solution of BaBr2 gives yellow precipitate with :

(A) K2CrO4
(B) AgNO3
(C) (CH3COO)2Pb
(D) (A) and (B) both

Answer

Answer: (D)


7. The addition of K2CO3 (aq) to the following solution is expected to produce a precipitate in every case but that one which does not produce precipitate is :

(A) BaCl2 (aq)
(B) CaBr2 (aq)
(C) Na2SO4 (aq)
(D) Pb(NO3)2 (aq)

Answer

Answer: (C)


8. If crimson flame is given when an inorganic mixture is tested by flame test, it may be due to the presence of

(A) Chromium
(B) Strontium
(C) Barium
(D) Calcium

Answer

Answer: (B)


9. Mg is not precipitated in V group because

(A) MgCO3 is soluble in water
(B) Ksp of MgCO3 is high
(C) MgCO3 is soluble in NH4OH
(D) None.

Answer

Answer: (B)


10. The presence of magnesium is confirmed in the qualitative analysis by :

(A) titan yellow solution
(B) disodium liydrogen phosphate
(C) magneson(I) reagent
(D) all of these

Answer

Answer: (D)


11. Cu2+ ions give white precipitate with :

(A) excess KI solution
(B) potassium thiocyanate solution
(C) excess KCN solution
(D) potassium hydroxide solution

Answer

Answer: (A) & (B)


12. White precipitate of AgCl turns to greyish.or black when :

(A) reacts with Na3AsO4
(B) expossed to sunlight
(C) reacts with K2CrO4
(D) reacts with conc. HCI

Answer

Answer: (B)


13. The acidic solution of a salt produced a deep blue colour with starch iodide solution. The salt may be

(A) Chloride
(B) Carbonate
(C) Acetate
(D) Bromide

Answer

Answer: (D)


14. Some white colourless crystals are heated. A cracking sound is heard and brown fumes are given off and the residue left is yellow-brown in colour. When a glowing splinter is held in the fumes, it is relighted. The fumes consist of:

(A) O2
(B) NO2
(C) Cl2
(D) NO2 and O2

Answer

Answer: (D)


15. Nitrate is confirmed by ring test. The brown colour of the ring is due to formation of:

(A) Ferrous nitrite
(B) Nitroso ferrous sulphate
(C) Ferrous nitrate
(D) FeSO4.NO2

Answer

Answer: (B)


16. Nitrates of all the metals are :

(A) coloured
(B) unstable
(C) soluble in water
(D) insoluble in water

Answer

Answer: (C)


17. Precipitate of PbSO4 is soluble in:

(A) ammonium acetate
(B) dilute HCI
(C) dilute H2SO4
(D) none

Answer

Answer: (A)


18. A colourless solution of a compound gives a precipitate with AgNO3 solution but no precipitate with a solution of Na2CO3 . The action of concentrated H2SO4 on the compouund liberates a suffocating reddish brown gas. The compound is :

(A) Ba(NO3)2
(B) CaCl2
(C) NaI
(D) NaBr

Answer

Answer: (D)


19. When Cl2 water in excess is added to a salt solution containing chloroform, chloroform layer turns pale yellow. Salt contains :

(A) Br
(B) I
(C) NO3-
(D) S2-

Answer

Answer: (A)


20. An aqueous solution of salt containing an acidic radical X reacts with sodium hypochlorite in neutral medium. The gas evolved produces blue black colour spot on the starch paper. The anion X is:

(A) CH3COO
(B) Br
(C) I
(D) NO2

Answer

Answer: (C)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Practice More MCQs: –

Leave a Comment

close