Reaction Intermediate of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023

Reaction Intermediate of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023

IIT JAM 2022 Chemistry MCQs with Answers of Reaction Intermediate


Reaction Intermediate of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023


1. The major product formed in the following reaction is

20220115 235232 compress55
Answer

Answer: (b)


2. The major product formed in the following reaction is

20220115 235355 compress73
Answer

Answer: (c)


3. The major product of the reaction

20220115 235516 compress30
Answer

Answer: (a)


4. Which is the best reagent to convert cyclohexanol into cyclohexane?

(a) conc. HCl
(b) conc. HBr
(c) conc. H3PO4
(d) HCl + ZnCl2

Answer

Answer: (c)


5. Choose the correct order of reactivity for the dehydration of the given alcohols using concentrated sulfuric Acid

(a)  2-methylpropan-2-ol > 2-butanol > 1-butanol
(b)  2-methylpropan-2-ol > 1-butanol > 2-butanol
(c)  2-butanol > 2-methylpropan-2-ol > 1-butanol
(d)  1-butanol > 2-butanol > 2-methylpropan-2-ol

Answer

Answer: (a)


6. The major product  of the reaction

20220115 235618 compress39
Answer

Answer: (c)


7. The major product of the Monobromination reaction is

20220116 002023 compress59
Answer

Answer: (d)


8. The major product obtained upon treatment of compound X with H2SO4 at 80°C

20220115 235736 compress99
Answer

Answer: (c)


9. The major product  formed in the  reaction given below is

20220115 235855 compress80
Answer

Answer: (d)


10. Select the correct statements from the following given statements.

(a) Baeyer-Viliger oxidation involves 1,2-migrations to an electron-deficient oxygen.
(b) In Lossen rearrangement isocyanate intermediate is formed.
(c) In Curtius rearrangement conversion of acyl azide to an isocyanate takes place.
(d) In Curtius rearrangement isocyanate cannot be isolable.

Answer

Answer: (a),(b)&(c)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Practice More MCQs: –

Leave a Comment

close