Reagent of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023

Reagent of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023

Reagent of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM
Reagent of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM


Reagent of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023


1. A Suitable catalyst for bringing out the transformation given below  is

20220106 215819 compress26
Answer

Answer: (a)


2. Reduction of 3-hexyne to trans-3-hexene can be effected by

(a) H2/Lindlar’s catalyst
(b) Na/liq. NH3
(c) Fe/NaCl
(d) DIBAL

Answer

Answer: (b)


3.  The reagent suitable for effecting the following Transformation is

20220106 220149 compress27
Answer

Answer: (d)


4. Cyclohexyl benzyl ether is converted to cyclohexanol using

(a) 5% aq. KOH
(b) hydrazine hydrate
(c) H2-Pd/C
(d) tetrabutylammonium fluoride

Answer

Answer: (c)


5. The mildest reducing agent reduces only the carūbonyl group in the presence of nitro, carboxyl, double bond, and easter groups is

(a) LiAlH4
(b) Na-NH3
(c) NaBH4
(d) H2-Ni

Answer

Answer: (c)


6. In the given reaction  (X) and (Y) are :

WipeOut51 07 2022 115157.959000 compress84
Answer

Answer: (c)


7. The most suitable reagent combination of A-C, required in the following conversions are –

20220106 220326 compress2
Answer

Answer: (a)


8. Correct combination of reagents which can be carried out following  conversion

20220107 113645 compress74
Answer

Answer: (c)


9. Acetophenone can be converted to phenol by reaction with

(a) m-CPBA followed by base-catalyzed hydrolysis
(b) Conc. HNO3
(c) iodine and NaOH
(d) Singlet oxygen followed by base-catalyzed hydrolysis

Answer

Answer: (a)


10. Major product formed in the following reaction is

20220107 120641 compress90
Answer

Answer: (b)


11. For the following three-step conversion of A to B, the appropriate sequence of reaction is

20220107 120735 compress49
Answer

Answer: (a)


12. Major product formed in the following reaction is

20220107 120836
Answer

Answer: (b)


13. RR’R”OH can be prepared by the action of excess of a suitable Grignard reagent on a/an

(a) nitrile or an aldehyde
(b) ester or an alcohol
(c) aldehyde or a ketone
(d) ketone or an ester

Answer

Answer: (d)


14. Major product formed in the reaction

20220107 121850 compress33
Answer

Answer: (b)


15. Give the reagent that would best accomplish the following reaction :

20220107 122036 compress50
Answer

Answer: (b)


16. Find out the product when the compound reacts with NaBH4

20220107 123200 compress58
Answer

Answer: (b)


17. In the given  reaction

20220107 122335 compress19
Answer

Answer: (b)


18. In the given reaction, (X) will be

WipeOut40 07 2022 114055.866000 compress47
Answer

Answer: (d)


19. Find the product of the following reaction

20220107 113902 compress39
Answer

Answer: (b)


20. In the given reaction, what will be the product

20220107 124359 compress79
Answer

Answer: (b)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Practice More MCQs: –

Leave a Comment

close