Stratigraphy MCQ with answers for IIT JAM 2022

Stratigraphy MCQ Questions | Geology MCQ Questions | Geology MCQ for competitive exams | Stratigraphy MCQ | Geology MCQs with answers | Engineering Geology quiz | Geology Practice test | Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf |Geology Objective Questions in Hindi | Geology questions and answers | iit jam Geology mcq

Here is a compilation of Free  Stratigraphy Geology MCQs  for practice . It  consists of IIT JAM Geology Multiple Choice Questions from the topic Stratigraphy with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations . So, HERE you can test yourself.

Stratigraphy MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

Stratigraphy  MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

We have compiled the Stratigraphy MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice  Stratigraphy MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some Stratigraphy MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

1. Arrange the following granitoid bodies in order of their decreasing age.

P. Erinpura Granite
Q. Closepet Granite
R. Singhbhum Granite
S. Ladakh Granitoids

A. R-P-R-S
B. S-Q-R-P
C. R-Q-P-S
D. Q-R-S-P

Answer

Answer: (C)


2. Arrange the following formations of the Gondwana Supergroup in order of their decreasing age:

(1) Raniganj Formation
(i) Barakar Formation
(iii) Kulti Formation
(iv) Karharbari Formation

A (i) – (ii) – (ii) – (iv)
B. (i) – (ii) – (iii) – (iv)
C. (iv) – (ii) – (ii) – (i)
D. (iv) – (i) – (iii) – (i)

Answer

Answer: (D)


3. Which of the following chronostratigraphic unit(s) is/are correctly matched with the corresponding geochronologic unit(s) ?

A System-period
B. Stage-era
C. Series-epoch
D. Chronozone-age

Answer

Answer: (A)&(C)


4. Which of the following formation(s) was/were deposited in glacial and/or fluvial environment?

A. Subathu Formation
B. Karewa Formation
C. Indus Formation
D. Blaini Formation

Answer

Answer: (A)&(D)


5. Which of the following stratigraphic units are correctly matched with their ages and geographical localities?

A. Niniyur Formation – Cretaceous – Cauvery basin
B. Long Formation – Oligocene – Andaman – Nicobar
C. Zewan Formation – Permian – Kashmir- Lidar valley
D. Bhander Group – Early Proterozoic – Vindhyan basin

Answer

Answer: (A)&(C)


6. The duration of the Proterozoic Eon in Ma is:

A. 2000
B. 2500
C. 630
D. 230

Answer

Answer: (B)


7. Which of the following is the youngest?

A. Muth Quartzite
B. Lameta Beds
C. Golden Oolite
D. Karewas

Answer

Answer: (D)


8. Ordovician period was named after a :

A. Place
B. Tribe
C. Rock type
D. Geologist

Answer

Answer: (B)


9. Which of the following is the type area of Jarassic rocks in India?

A. Kutch
B. Trichinappally
C. Spiti
D. Jaisalmer

Answer

Answer: (A)


10. The smallest division of geological time scale is:

A. Eon
B. Era
C. Period
D. Epoch

Answer

Answer: (D)


11. Siwalik hills are famous for:

A. Invertebrate fossils
B. Plant fossils
C. Dinosaur fossils
D. Mammal fossils

Answer

Answer: (D)


12. Dinosaur were living during:

A. Proterozoic
B. Palaeozoic
C. Mesozoic
D. Cenozoic

Answer

Answer: (C)


13. The age of Bagh Beds is:

A Cretaceous
B. Jurassic
C. Triassic
D. Permian

Answer

Answer: (A)


14. The age of Fenestella Shales is:

A. Ordovician
B. Devonian
C. Carboniferous
D. Permian

Answer

Answer: (C)


15. Which of the following fossils are evidence for Gondwanaland continental assembly ?

A. Mesosaurus
B. Lystrosaurus
C. Glossopteris
D. All the above

Answer

Answer: (D)


16. The basic unit in Biostratigraphy is:

A. Subzone
C. Chron
B. Zone
D. System

Answer

Answer: (B)


17. Glossopteris is a plant fossil known from the rocks of:

A Upper Gondwana
B. Middle Gondwana
C. Lower Gondwana
D. Rajmahal Inter-trappean Beds

Answer

Answer: (C)


18. The age of Muthquartzite is:

A. Silurian
B. Ordovician
C. Devonian
D. Archean

Answer

Answer: (C)


19. Permian is represented in Spiti by:

A. Kanawar Group
B. Kuling Group
C. Muth Quartzite
D. Agglomerate Shale

Answer

Answer: (B)


20. Age of the oldest rocks in the ocean basin is:

A. Devonian
B. Eocene
C. Pennian
D. Jurassic

Answer

Answer: (D)


21. The sills and dykes of basaltic composition.are found at different places of Gondwana succession. They found in Satpura and Rewa of age, while of Damodar are thought to be  ______ Valley and Assam of age ______ , respectively.

A. Rajmahal – Deccan Trap
B. Deccan Trap – Rajmahal
C. Both are Rajmahal Trap
D. Both are Deccan Trap

Answer

Answer: (B)


22. Syringothyris Cuspidata is the characteristic fossil of:

A. Silurian
B. Lower Devonian
C. Lower Carboniferous
D. Upper Carboniferous

Answer

Answer: (C)


23. Out of these, which is intrusive into Delhi system:

A. Bijli Rhyolite
B. Erinpura Granite
C. Bundelkhand Granite
D. Singhbhum Granite

Answer

Answer: (B)


24. Which combination of geological entities occurs in the same craton?

A. Chitradurga schist belt-Closepet Granite-Hatti gold mine
B. Bhilwara Supergroup-Sitapundi anorthosite – Zawer Pb-Zn deposit
C. Kolar schist belt-Malani rhyolite-Malanjkhand copper deposit
D. Mansar formation – Makrana marble -Sukinda chromite deposit

Answer

Answer: (A)


25. Choose the correct statement from the following:

A. Vindhayan supergroup is devoid of limestone
B. The top of the Cuddapah Supergroup is Phanerozoic
C. Kaladgi basin is situated in the Baster Craton
D. The Mesozoic Bhuj Formation consist predominantly of sandstone

Answer

Answer: (D)


26. Identify the correct chronostratigraphic sequence of the Siwalik Group from the following (Oldest to youngest):

A. Pinjor-Nagri-Dhok Pathan-Tatrot
B. Nagri-Dhok Pathan-Tatrot-Pinjor
C. Dhok Pathan-Tatrot-Nagri-Pinjor
D. Tatrot-Pinjor-Nagri-Dhok Pathan

Answer

Answer: (B)


27. The concept of ‘uniformitarianism are found in:


A. J. Hutton
B. Wegner
C. Dutton
D. Kant

Answer

Answer: (A)


28. Which one of the following fossils is found in rocks of Cambrian age?

A Redlichia
B. Fenestella
C. Syringothyris
D. Otoceras

Answer

Answer: (A)


29. Which one of the following flora represents Upper Gondwana?

A. Noeggerathiopsis
B. Gangamopteris
C. Dicroidium
D. Vertebraria

Answer

Answer: (C)


30. Which is the youngest era in the geological time scale?


A. Precambrian
B. Mesozoic
C. Cenozoic
D. Paleozoic

Answer

Answer: (C)


Hope the information shed above regarding Stratigraphy MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations  . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=9389825415&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Stratigraphy mcq questions
  • Geology MCQ Questions PDF
  • Geology MCQ for competitive exams
  • Exploration Geology MCQ
  • Geology MCQs with answers PDF
  • Geology mcq examveda
  • Photo Geology MCQ
  • Geology MCQ indiabix
  • Mining Geology MCQ PDF
  • Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf
  • Geology MCQ book
  • Structure or form which depicts leaf-like sheets is
  • Geology Practice test
  • Geological map mcq
  • Geology Objective Questions in Hindi
  • Geology questions and answers
  • Engineering Geology viva Questions
  • Engineering Geology quiz
  • Iit jam GEOLOGY study material

Leave a Comment

close