Structural Geology MCQ with answers for IIT JAM 2022

Structural Geology MCQ Questions | Geology MCQ Questions | Geology MCQ for competitive exams | Structural Geology MCQ | Geology MCQs with answers | Engineering Geology quiz | Geology Practice test | Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf | Geology Objective Questions in English | Geology questions and answers | iit jam Geology mcq

Here is a compilation of Free  Structural Geology Geology MCQs  for practice . It  consists of IIT JAM Geology Multiple Choice Questions from the topic Structural Geology with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations . So, HERE you can test yourself.

Structural Geology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

Structural Geology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

We have compiled the Structural Geology MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice  Structural Geology MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some Structural Geology MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

1. In an undulated topography, a set of uniformly inclined beds show ‘V’-shaped outcrop pattern with apex pointing downstream in a valley. This indicates:

A The dip of the beds is more than the slope of the valley
B. The dip of the beds is less than the slope of the valley
C. The beds are vertical
D. The beds are horizontal

Answer

Answer: (A)


2. On a toposheet of 1:50.000 scale, the distance between upper and lower traces of a bed is 5 cm. The actual distance on ground in kilometers is:

A 2
B. 2.5
C. 4
D. 5

Answer

Answer: (B)


3. On a flat topography the outcrop width of a bed is 30 m. If the true dip of the bed is 30°, the actual thickness of the bed in meters is?

A. 30
B. 15
C. 45
D. 10

Answer

Answer: (B)


4. An ore body is dipping 30° towards west on a flat topography. At what distance (in meters) should a borehole be placed so that it intersects the ore body perpendicularly at a vertical depth of 70 meters?

A. 16.61
B. 161.63
C. 1.63
D. 1616.3

Answer

Answer: (B)


5. The lithostatic pressure in Mega Pascal (MPa) at a depth of 10 km in a granite batholith having density 2700 kg/m3 is (Acceleration due to gravity = 9.8 m/s2);

A. 26.45
B. 264.5
C. 2.64
D. 2645

Answer

Answer: (B)


6. In an oblique slip fault having 30° dip, the net slip is 10 meters at an angle of 45° to the strike of the fault plane. The dip slip component of the fault in meters is: (Answer to be given up to 2 decimal places).

A. 7.00
B. 7.07
c. 7.17
D. 7.70

Answer

Answer: (B)


7. If on a geological map, contour lines run parallel to contact lines, the beds are:

A. Horizontal
B. Vertical
C. Inclined
D. Any of the above

Answer

Answer: (B)


8. A thrust fault is:

A. a normal fault with fault plane at < 45 degree
B. A normal fault with fault plane at. > 45 degree
C. A reverse fault with fault plane at < 45 degree
D. A reverse fault with fault plane at > 45 degree

Answer

Answer: (C)


9. Which of the following type of fold is associated with migmatite?

A. Reclind
B. Suprataneous
C. Ptygmatic
D. Piercing

Answer

Answer: (C)


10. The angle between any line and its horizontal projection measured in a vertical plane is the ……. of the line.
A. Pitch
B. Plunge
C. Dip
D. Dip and Strike

Answer

Answer: (B)


11. Maximum dip of a plane can be obtained on a line that is at ………… angle with strike of the bed.


A. 25°
B. 45°
C. 90°
D. 65°

Answer

Answer: (B)


12. How many components are generally required to define stress system at a point within a three-dimensional solid body?

A. Four
B. Nine
C. Three
D. Two

Answer

Answer: (B)


13. If fold axis of a fold assumes near perpendicular relationship with axial trace of the fold, then the fold is interpreted as a :-

A. Vertical fold
B. Recumbent fold
C. Reclined fold
D. Horizontal fold

Answer

Answer: (C)


14. What kind of fold will show parallelism between axial trace and fold axis in map?

A. Neutral fold
B. Horizontal fold
C. Reclined fold
D. None of the above

Answer

Answer: (B)


15. One can expect high angle relationship between bedding and cleavage in:

A Fold limb
B. Any part of a fold
C. Only when the fold is overturned
D. Fold hinge

Answer

Answer: (D)


16. Bedding fault is a special type of:

A. Strike fault
B. Strike-slip fault
C. Oblique slip fault
D. Dip-slip fault

Answer

Answer: (A)


17. A discontinuous cleavage formed by micro folding of an existing cleavage/schistosity is called:

A. Disjunctive cleavage
B. Slaty cleavage
C. Crenulation cleavage
D. Transected cleavage

Answer

Answer: (C)


18. Transform fault is a:

A. Strike-slip fault
B. Normal fault
C. Reverse fault
D. Thrust fault

Answer

Answer: (A)


19. If the strike of the inclined bed is N15°E, the dip direction can be:

A. S750 W
B. N75º E
C. S75º E
D. S15º W

Answer

Answer: (C)


20. Parallel fold is one in which:

A. The orthogonal thickness is same all around the fold.
B. The thickness is same parallel to the axial plane of the fold.
c. The outer and inner arc have same curvature.
D. The dip isogons are parallel to each other.

Answer

Answer: (A)


21. The type unconformity in which older and younger formation remain:

A. Non-conformity
B. Disconformity
C. Angular unconformity
D. Local unconformity

Answer

Answer: (D)


22. The tightness of a fold should be estimated in sections:

A. Parallel to both the fold axis and the axial plane
B. Parallel to fold axis and perpendicular to the axial plane
C. Perpendicular to the profile plane of the fold
D. Perpendicular to the fold axis

Answer

Answer: (C)


23. Identify the primary structure:

A Bedding plane
B. Cleavage plane
C. Fault plane
D. Joint plane

Answer

Answer: (A)


24. Younger beds will always be found in the:

A. Opposite direction of the dip
B. Direction of dip
C. Direction of strike line
D. Inclined direction of dip and strike

Answer

Answer: (B)


35. Which fold has two hinges?

A. Fan fold
B. Chevron fold
C. Isoclinal fold
D. Box fold

Answer

Answer: (D)


26. If a fault plane is inclined with an angle of 35°, then the hade will be:

A 145°
B. 125°
C. 55°
D. 45°

Answer

Answer: (C)


27. The horizontal distance between two consecutive contours is:

A. Horizontal equivalent
B. Horizontal interval
C. Plane ground
D. Vertical surface

Answer

Answer: (D)


28. The distance between any two joints may be described as:

A. Slip cleavage
B. Crenulation cleavage
C. Fracture cleavage
D. Bedding cleavage

Answer

Answer: (C)


29. A contour line intersect a ridge or a valley line:

A. Perpendiculary
B. Parallely
C. Vertically
D. Obliquily

Answer

Answer: (B)


30. If hanging wall is moved down, then the fault is:
A. Normal
B. Reverse
C. Strike-slip
D. Indeterminate

Answer

Answer: (A)


Hope the information shed above regarding Structural Geology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations  . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=1107057647&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21 q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=9352864344&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Structural Geology mcq questions
  • Geology MCQ Questions PDF
  • Geology MCQ for competitive exams
  • Exploration Geology MCQ
  • Geology MCQs with answers PDF
  • Geology mcq examveda
  • Photo Geology MCQ
  • Geology MCQ indiabix
  • Mining Geology MCQ PDF
  • Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf
  • Geology MCQ book
  • Structure or form which depicts leaf-like sheets is
  • Geology Practice test
  • Geological map mcq
  • Geology Objective Questions in Hindi
  • Geology questions and answers
  • Engineering Geology viva Questions
  • Engineering Geology quiz
  • Iit jam GEOLOGY study material

Leave a Comment

close