The Enemy Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 4 2022

the enemy class 12 mcq questions | mcq questions for class 12 english the enemy | the enemy mcq questions | mcq questions on the enemy class 12 | the enemy mcq questions and answers | mcq questions of the enemy | mcq questions for the enemy | the enemy class 12 mcq questions and answers | mcq questions of the enemy class 12 | class 12 the enemy mcq questions | cbse class 12 english the enemy mcq questions | the enemy important mcq questions

The Enemy Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 4
The Enemy Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

The Enemy MCQ Questions for Class 12 English Vista Chapter 4 with Answers :-

Find here the NCERT chapter-wise Multiple Choice Questions from Class 12 English vista book Chapter 4 The Enemy with Answers Pdf free download. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of The Enemy. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.

Question 1.
The American landlady had once helped Sadao when
(a) she nursed him through influenza
(b) she gave him food for a month
(c) she had mended his clothes
(d) had not taken rent for a month

Answer

Answer: (a) she nursed him through influenza


Question 2.
Sadao got his reward when
(a) the prisoner could escape
(b) when he got an award from the government
(c) when his servants returned
(d) when his wife appreciated him

Answer

Answer: (a) the prisoner could escape


Question 3.
Sadao made the prisoner dress up in
(a) Korean clothes
(b) Chinese clothes
(c) Indian clothes
(d) Japanese clothes

Answer

Answer: (d) Japanese clothes


Question 4.
The young prisoner was asked to flash the light if food ran out
(a) twice
(b) thrice
(c) once
(d) not at all

Answer

Answer: (a) twice


Question 5.
When the assassins did not come, Sadao decided to
(a) kill the prisoner himself
(b) help him to escape
(c) hand him over to the police
(d) send him to America

Answer

Answer: (b) help him to escape


Question 6.
The General only wanted Sadao to operate upon him because
(a) Sadao was very skilled
(b) General did not like any other doctor
(c) General was his close friend
(d) General did not want to go abroad for surgery

Answer

Answer: (a) Sadao was very skilled


Question 7.
’Why are we different from other Japanese?’, this was said by
(a) the servant
(b) the General
(c) Sadao
(d) Hana

Answer

Answer: (d) Hana


Question 8.
The day Sadao opened the soldier’s stitches, he
(a) called the police
(b) typed out a letter to the Chief of Police
(c) made him run away
(d) tied him up

Answer

Answer: (a) called the police


Question 9.
All the servants in Sadao’s household
(a) were happy with their master
(b) felt that he deserved a reward
(c) were very critical of him
(d) wanted him to let the soldier die

Answer

Answer: (c) were very critical of him


Question 10.
The recovering soldier was fed by
(a) Sadao
(b) Sadao’s servant
(c) Yumi
(d) Hana

Answer

Answer: (d) Hana


Question 11.
Sadao removed the bullet from close to soldiers
(a) heart
(b) liver lungs
(c) Kidney
(d) lungs

Answer

Answer: (c) Kidney


Question 12.
While Sadao operating upon the wounded soldier, Liana had to rush out to
(a) drink water
(b) rest for a while
(c) to vomit (retch)
(d) to check on the babies

Answer

Answer: (c) to vomit (retch)


Question 13.
When Yumi, the servant refused to help Hana told her that
(a) she could get out of the house
(b) go back to the baby’s room
(c) go and cook food
(d) she and Sadao would hand him over as a prisoner after making him conscious

Answer

Answer: (d) she and Sadao would hand him over as a prisoner after making him conscious


Question 14.
The reaction of the servants, when told about the injured person, was
(a) they got angry
(b) they were frightened
(c) they were willing to help
(d) they ran away

Answer

Answer: (b) they were frightened


Question 15.
The first treatment Sadao gave the wounded soldier was
(a) his wounds were washed
(b) he was operated upon
(c) he was fed
(d) his wounds were dressed

Answer

Answer: (a) his wounds were washed


Question 16.
Both Sadao and Hana thought that keeping the wounded soldier in their house would
(a) win them a reward
(b) endanger all of them
(c) arouse police suspicion
(d) make the servants angry

Answer

Answer: (b) endanger all of them


Question 17.
The wounded soldier belonged to
(a) The Russian army
(b) U.S. Navy
(c) The British army
(d) The Japanese army

Answer

Answer: (b) U.S. Navy


Question 18.
The soldier had been
(a) stabbed
(b) shot
(c) beaten up
(d) slapped hard

Answer

Answer: (b) shot


Question 19.
At first, Sadao thought, he was an
(a) fisherman
(b) a criminal
(c) a politician
(d) a singer

Answer

Answer: (a) fisherman


Question 20.
Sadao and his wife had
(a) two children
(b) one child
(c) three children
(d) no children

Answer

Answer: (a) two children


Question 21.
Sadao met his wife in
(a) Japan
(b) China
(c) America
(d) India

Answer

Answer: (c) America


Question 22.
He was not sent abroad with the troops because
(a) the General needed an operation
(b) his wife did not let him go
(c) he wanted to stay back
(d) his father did not allow him to go

Answer

Answer: (a) the General needed an operation


Question 23.
Sadao went to America to learn
(a) psychiatry
(b) surgery and medicine
(c) music
(d) fine arts

Answer

Answer: (b) surgery and medicine


Question 24.
The chief concern for Sadao’s father was
(a) Sadao’s wedding
(b) Sadao’s education
(c) Sadao’s migration
(d) Sadao’s treatment

Answer

Answer: (b) Sadao’s education


Question 25.
The name of the main character in ‘The Enemy’ is
(a) Dr Huen Tsang
(b) Dr Sadao Hoki
(c) Dr Chung Wa
(d) Dr Hao Chi

Answer

Answer: (b) Dr Sadao Hoki


Question 26.
How many children Dr. Sadao has?
(a) 4
(b) 5
(c) 3
(d) 2

Answer

Answer: (d) 2


Question 27.
At what age Dr. Sadao went to America?
(a) 22
(b) 32
(c) 12
(d) 42

Answer

Answer: (a) 22


Question 28.
Where did Dr. meet Hana?
(a) in Japan
(b) in his neighbour
(c) in the battlefield
(d) at professor Harley’s house in America

Answer

Answer: (d) at professor Harley’s house in America


Question 29.
What does this chapter revolve around?
(a) war
(b) war between Israel and America
(c) war between Malasia and America
(d) war between Japan and America

Answer

Answer: (d) war between Japan and America


Question 30.
Why did Dr. Sadao go to America?
(a) to meet the soldiers
(b) to meet his friends
(c) to travel
(d) to study surgery and medicine which was his father’s wish

Answer

Answer: (d) to study surgery and medicine which was his father’s wish


Question 31.
What idea do you form of Drafter reading the lesson?
(a) an excellent doctor
(b) a compassionate human being
(c) Sincere and responsible citizen
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 32.
How did Dr emerge successfully out of all the conflicts?
(a) by throwing the patients out of his house
(b) by sending his servants out of the house
(c) by succumbing before the general
(d) By saving soldier’s life as a sincere doctor and helping him to escape

Answer

Answer: (d) By saving soldier’s life as a sincere doctor and helping him to escape


Question 33.
Why did Dr. help an enemy soldier?
(a) because he was an ethical and sincere doctor
(b) because he was his friend
(c) because he knew him
(d) none

Answer

Answer: (a) because he was an ethical and sincere doctor


Question 34.
Why did the servants leave Dr.’s House?
(a) Because he was wounded
(b) because he was dirty
(c) Because he was an American Soldier and they didn’t like him
(d) All

Answer

Answer: (c) Because he was an American Soldier and they didn’t like him


Question 35.
Why did Dr. Give his flashlight to the enemy soldier?
(a) to help him
(b) to show him the way in the dark
(c) so that he could send him signal in case of any distress
(d) All these

Answer

Answer: (c) so that he could send him signal in case of any distress


Question 36.
How did Dr get rid of the American Soldier?
(a) by giving him instructions
(b) by giving him flashlight to use in times of distress
(c) by asking him to row to the island
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 37.
What kind of person The General was?
(a) a kind hearted
(b) a wise man
(c) a selfish man
(d) none

Answer

Answer: (c) a selfish man


Question 38.
Why did the messenger come to the doctor?
(a) to meet him
(b) for checkup
(c) to inform about the General’s pain
(d) All these

Answer

Answer: (c) to inform about the General’s pain


Question 39.
Why did Sadao marry a Japanese girl only?
(a) because he liked Japanese
(b) he didn’t like any other nationality
(c) Because of his father’s fear
(d) because he didn’t want to upset his father

Answer

Answer: (d) because he didn’t want to upset his father


Question 40.
Why did the servants refuse to help ?
(a) out of fears
(b) because of superstitions
(c) because he was an American Soldier
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 41.
What was Hana’s reaction over her husband’s words?
(a) She held her mouth with her hands and vomited outside the operation room
(b) she shouted
(c) she cried
(d) she stopped helping him

Answer

Answer: (a) She held her mouth with her hands and vomited outside the operation room


Question 42.
Why did Dr.’s wife feel distressed?
(a) seeing many patients
(b) Seeing General’s reaction
(c) Seeing the orders
(d) Seeing Whiteman’s blood

Answer

Answer: (d) Seeing Whiteman’s blood


Question 43.
Why did the General not pass orders to arrest Dr. Sadao for giving space to a white man?
(a) because he trusted him
(b) because he needed him
(c) General was not in good health and needed his services
(d) None

Answer

Answer: (c) General was not in good health and needed his services


Question 44.
Who was Dr. Sadao?
(a) An Iranian Doctor
(b) An American doctor
(c) A Japanese doctor
(d) None

Answer

Answer: (c) A Japanese doctor


Question 45.
Who is the author of the lesson The Enemy?
(a) Pearl S. Buck
(b) Dickens
(c) D.H.Lawrence
(d) None

Answer

Answer: (a) Pearl S. Buck


Question 46.
What does Dr. Sadao remember towards the end of the story?
(a) five American faces which had a lion’s share in his
(b) which had a lion’s share in his life
(c) his first landlady, who was full of prejudice, yet saved his life when he was suffering from influenza.
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 47.
At what age he came back to Japan?
(a) 20
(b) 40
(c) 50
(d) 30

Answer

Answer: (d) 30


Question 48.
Why did Dr feel alone at the beach?
(a) for not bringing his wife with him
(b) for not listening to General
(c) for saving an American soldier’s life
(d) none

Answer

Answer: (c) for saving an American soldier’s life


Question 49.
What does the narrator speak about in the beginning of the chapter?
(a) the war
(b) the General
(c) Dr. Sadao’s childhood and his father.
(d) the servants and Dr’s wife

Answer

Answer: (c) Dr. Sadao’s childhood and his father.


Question 50.
What did Dr give to the soldier?
(a) his boat
(b) food to eat
(c) flashlight to use in distress
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 51.
Q2. The escape for Sadao would be in


(i) a Korean fishing boat
(ii) a Russian fishing boat
(iii) a Chinese fishing boat
(iv) a Japanese fishing boat

Answer

Answer: (i) a Korean fishing boat


Question 52.
How did Hana help Dr. Sadao?


(i) By assisting him
(ii) by giving him money
(iii) by giving him tools
(iv) by working as a nurse

Answer

Answer: (iv) by working as a nurse


Question 53. He told the prisoner to eat only


(i) raw fish
(ii) ripe fruit
(iii) cooked food
(iv) raw vegetables

Answer

Answer: (i) raw fish


Question 54. Why did Hana wash the wounded man herself?


(i) Because of her servants
(ii) because her servants ran away
(iii) because her servants refused to help an American enemy soldier
(iv) none

Answer

Answer: (iii) because her servants refused to help an American enemy soldier


Question 55. The General, in not sending the assassins, had been


(i) unpatriotic
(ii) patriotic
(iii) selfish for himself
(iv) helpful towards Sadao

Answer

Answer: (iii) selfish for himself


Also check other Multiple Choice Questions from Class 12 English with answer :-

Search keywords and tags :-

  • the enemy class 12 mcq questions
  • mcq questions for class 12 english the enemy
  • the enemy mcq questions
  • mcq questions on the enemy class 12
  • the enemy mcq questions and answers
  • mcq questions of the enemy
  • mcq questions for the enemy
  • the enemy class 12 mcq questions and answers
  • mcq questions of the enemy class 12
  • class 12 the enemy mcq questions
  • cbse class 12 english the enemy mcq questions
  • the enemy important mcq questions

Leave a Comment

close