Thermodynamics and Thermochemistry MCQ with Answers for IIT JAM 2023

InShot 20220101 131342412 compress81

Thermodynamics and Thermochemistry MCQ with Answers for IIT JAM 2023


1. According to the cyclic rule, (∂P/∂V)T (∂V/∂T)P (∂T/∂P)V is equal to

(a) 0
(b) positive
(c) negative
(d) infinity

Answer

Answer: (a)


2. The value of 3000 Joule is equal to

(a) > 30 Litre-atm
(b) < 30 Litre-atm
(c) = 30 Litre-atm
(d) None of these

Answer

Answer: (a)


3. The value of 1 Joule = Mn litre-bar in n = -1 then the value of M is

(a) 10
(b) 100
(c) 10-2
(d) 104

Answer

Answer: (c)


4. The correct thermodynamic relations among the following is

(a) (∂U/∂V)S = -P
(b) (∂H/∂V)S = -P
(c) (∂G/∂V)S = -P
(d) (∂A/∂V)S = -S

Answer

Answer: (c)


5. Which of the following is not an exact differential?

(a) dQ (Q = heat absorbed)
(b) dU (U = internal energy)
(c) dS (S = entropy)
(d) dG (G = free energy)

Answer

Answer: (a)


6. According to one of the Maxwell reactions, (∂V/∂P)T = (∂P/∂T)V. Hence for 1 mole of an ideal gas, (∂V/∂P)T is equal to

(a) P/T
(b) T/P
(c) PT
(d) P/V

Answer

Answer: (b)


7. From Maxewall thermodynamics relation. The value of p may be obtained in terms of first partial derivatives of thermodynamic potential

(a) G, U
(b) G, A
(c) A, U
(d) H, U

Answer

Answer: (b)


8. The value of (∂G/∂T)p is equal to

(a) (∂A/∂T)V
(b) (∂A/∂V)T
(c) (∂U/∂T)V
(d) (∂A/∂T)p

Answer

Answer: (a)


9. The value of (∂S/∂P)T is equal to

(a) (∂V/∂T)p
(b) – (∂V/∂P)T
(c) – (∂V/∂T)p
(d) (∂V/∂P)T

Answer

Answer: (a)


10. The thermodynamic potential which must be negative for spontaneous process at constant temperature and at constant pressure

(a) G
(b) H
(c) A
(d) U

Answer

Answer: (a)


I1. Aprocess is carried out at constant volume and at constant entropy. It will be spontaneous if:

(a) ΔG < 0
(b) ΔU < 0
(c) ΔA < 0
(d) ΔH < 0

Answer

Answer: (b)


12. Which of the following is not an endothermic reaction?

(a) Combustion of methane
(c) Dehydrogenation ofethane to ethylene
(b) Decomposition of water
(d) Conversion of graphite to diamond

Answer

Answer: (a)


13. ΔfH° is non zero for

(a) Br2 (l)
(b) O2 (g)
(c) C graphite
(d) NO (g)

Answer

Answer: (d)


14. Heat of formation of a compound is equal to magnitude to its

(a) heat of reaction
(b) heat of decomposition
(c) heat of combustion
(d) heat of solution

Answer

Answer: (a)


15. If total enthalpies of reactants and products are HR & HP respectively, then for an endothermic reaction.

(a) HR < HP
(b) HR = HP
(c) HR > HP
(d) HR ≥ HP

Answer

Answer: (a)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Practice More MCQs: –

Leave a Comment

close