UGC NET Physical Education Practice Sets Free 2022

Practice the UGC NET Physical Education Practice Sets for Free. In this post of practice sets multiple Practice Sets of UGC NET Physical Education are given below. These practice sets will increase your confidence as well as clear your concepts. Also these practice sets are prepared as per the latest Syllabus and Exam Pattern of the UGC NET for Physical Education. Answers are also given at the end of the each Practice Set so you can check your Question after practicing the Questions.

UGC NET Physical Education Practice Sets Free 2022

UGC NET Physical Education Practice Set : – 01

Read the following passage carefully and answer the following (Q.Nos. 1-4) questions :

The word psychology refers to the study of human behviour, and sports psychology denotes a such category of psychology that deals with the behaviour of athletes and teams engaged in competitive sports. Sports psychology is that branch of psychology which is intimately connected with human behaviour on the play field, both under practice and competitive situations, with a view to bring about qualitative improvement in performance and maintain the same even during the stresses of competition. It is the study of human behaviour in sports settings with an emphasis on the mental aspect of behaviour. According to Browne and Mahoney “sports psychology is the application of
psychological principles to sports and physical activity at all levels of skill improvement”.

Sports psychology is an important ingredient of sports training programme and deals with the
way in which various psychological states and traits influence sports performance.It is the application of psychology to the issues and problems in the field of sports as the problems of sports persons are quite unique, different subtle and complex. Therefore the main purpose of sports psychology is to understand the behaviour of an athlete, to modify it according to the demands of situations, and to optimize the benefits for elite performance and excellence.

Clinical sports psychology utilizes psychological interventions to improve the performance of athlete and to increase the psychological well- being of the athlete by preventing the problems and by assisting him to solve the problems. Recently another sub-division has emerged i.e. Developmental sports psychology which deals with psychological variables that impose themselves on children and youth of various ages as they engage in competitive sports. Sports psychology, in the words of Singer, “encompasses research, counseling/clinical, educational and practical/programmatic activities associated with understanding, explaining and influencing selected behavioiurs of Individuals and groups involved inching level sports, recreational sport exercise, and other vigorous activities.”

Sports psychology is striving hard to investigate athletic performance, to stabilize it, and to improve sports performance by seeking an appropriate balance between physiological and psychological dimensions of performance, Sports psychology is a healthy field with a bright future and with physical education, the field continues to grow. The historical development of sports psychology indicates that it began with the application of general principles of psychology to the process of skill acquisition and gradually to other specific areas. Most of the first experimental psychologists focused on movement and motor related factors, and thus a kind of motor psychology preceded the emergence of sports psychology and a broad foundation of movement psychology was established.

This resulted in opening of motor learning laboratories where the focus was on physical skill, and skill acquisition. Coleman Griffith is known as father of sports psychology. He organsied and directed the first sports psychology laboratory focusing on learning psycho-motor kills, and personality variables. Since then sports psychology has never looked back. During 1920’s and 1930’ sports psychology came to be recognized as a scientific field in Eastern Europe. The international Society of Sport Psychology, founded in early 1960’s is the oldest organization in this field. It can be well said that field of sports psychology was born in Rome in 1965 at the first International Congress of Sport Psychology, held just after the Rome Olympic Games.

In 1980’s sports psychology became very popular and national societies were established in many countries providing impetus to its growth. The sports psychologist Dani Lander has categorized the progress fo sports psychology in three stages first ( 1950 – 1965) was dominated by research on how the personalities of athletes relate to performance the second stage ( 1966-1976) was dominated by the borrowing of then current theories from main stream psychology and to test them in sports setting and the third stage ( 1976 – to the present) has focused more on developing information and theory directly derived from sports and on developing and refining psychological skill and strategies to enhance sports performance.

  1. Who is known as the father of Naturalism?
    (a) Aristotle (b) Pavlov
    (c) Rossoeau (d) Plato
  2. The theory of ‘conditioned response’ was given by
    (a) Paviov (b) Freud
    (c) Skinner (d) Jung
  3. Which of the following is also called the cognitive learning?
    (a) Affective Learning
    (b) Mental Learning
    (c) Motor learning (d) None
  4. The number of schools of thought associated with philosophy are
    (a) One (b) Two
    (c) Three (d) Four
  5. The term ‘Marathan” Race is named after a
    (a) Person (b) Place
    (c) Foot race (d) Chariot race
  6. National game of India is
    (a) Cricket (b) Fotoball
    (c) Kabaddi (d) Hockey
  7. The highest award given to sports coaches in India is
    (a) Arjuna Award
    (b) Khel Ratna Award
    (c) Ati Vashisth Jyoti
    (d) Dronacharya Award
  8. The award given to coaches who have trained sports persons or teams making outstanding achievements in the year is
    (a) Arjuna Award
    (b) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
    (c) Dronacharya Award
    (d) None
  9. The fund constituted to assist sports persons of yester years living in indigent circumstances is
    (a) Rural Sports Programme
    (b) National Welfare Fund
    (c) National Sport Development fund
    (d) National Service Volunteer Scheme
  10. The Rajiv Khel Ratna Award Scheme was launched in
    (a) 1991-92 (b) 1992-93
    (c) 1993-94 (d) 1994-95
  11. Which of the following is a method for the classification of pupil?
    (a) Cozen method
    (b) YMCA method
    (c) Atlanta city method
    (d) All of the above
  12. Which of the following is not a principle of lesson planning?
    (a) Age and sex (b) Progression
    (c) Warming up (d) Teachers experience
  13. Freehand activity generally done in group is called-
    (a) Plyometrics
    (b) Callisthenics
    (c) Drill and marching
    (d) Weight training
  14. Biological sciences suggest-
    (a) Physical exercises and balanced nutrition are interrelated
    (b) Variety of activity sustains interest
    (c) Games and sports are great social experience
    (d) Playfield does not recognize and distinction of cast, language, creed, colour etc.
  15. One complete heartbeat consisting of one systole and one diastole lasts for
    (a) 0.72 sec (b) 0.8 sec.
    (c) 0.85 sec. (d) 1 min.
  16. Which vein drains blood from liver?
    (a) Renal (b) Iliac
    (c) Hepatic (d) Gastric
  17. Which artery supplies the blood to posterior and hind limbs?
    (a) Renal (b) Gastric
    (c) Iliac (d) Hepatic
  18. Which of the following is not a local effect of heat application?
    (a) Increased rate of cell metabolism
    (b) Increased elasticity of soft tissue
    (c) Increased muscle tone
    (d) Decreased muscle spasm.
  19. In case of sprain, the immediate treatment recommended is –
    (a) Hydrotherapy (b) Cryotherapy
    (c) heat therapy
    (d) None of the above.
  20. What is the percentage of muscles in the body?
    (a) 40% (b) 60%
    (c) 80% (d) 100%
  21. Example of fast twitch muscle is –
    (a) Cluteus maximus
    (b) Hamstrings
    (c) Medial gastrocnemius
    (d) Lateral gastrocnemius
  22. What type of muscles are capable of resisting fatigue in a long duration activity?
    (a) Deltoid (b) Fast Twitch
    (c) Slow twitch (d) both (b) and (c)
  23. Example of synovial joint is –
    (a) Suture (b) Knee Joint
    (c) Inter vertebral disc
    (d) Shoulder joint
  24. The specific function of tarsal bone is –
    (a) Protection (b) Gives Strength
    (c) Act as lever (d) None of the above
  25. Function of long bones in the body is to –
    (a) Give strength (b) Give protection
    (c) Act as lever
    (d) Provide surface area for muscle attachment
  26. The cartilage which serves to cushion the impact of large forces on bone ends is called–
    (a) Fibrous cartilage
    (b) Hyaline cartilage
    (c) Notch
    (d) Fossa
  27. According to Frieud’s Psychoanalytic theory, innate biological instincts and urges present at birth refer to
    (a) ID (b) Eros
    (c) Libido (d) Thanatos
  28. Which of the following is not an attribute of agreeableness personality dimension?
    (a) Altruism (b) Complexity
    (c) Trust (d) Modesty
  29. Emotional stability, anxiety, sadness and built ability are attributes of which personality dimension?
    (a) Extroversion (b) Agreeableness
    (c) Bourgeoisies (d) Openness
  30. Which is the lowest level of learning?
    (a) Rate learning (b) Understanding
    (c) Application (d) Correlation
  31. Which country won the first World Cup Football tournament held at Uruguay?
    (a) Argentina (b) Brazil
    (c) Germany (d) France
  32. Which of the following countries has won the World Cup Football for the maximum number of times?
    (a) Argentina (b) Brazil
    (c) Germany (d) Morocco
  33. Which two countries have hosted the world Cup football tournament twice?
    (a) France and Brazil
    (b) Mexico and Italy
    (c) Germany and Japan
    (d) Argentina and Mexico
  34. In which of the following World Cup soccer tournaments did maximum number of nations participate?
    (a) Urguay 1930
    (b) France 98
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of the above.
  35. Where was the 1998 World Cup football held?
    (a) England (b) France
    (c) Canada (d) South Korea
  36. The shape of pectoralis major is
    (a) Diamond (b) Rhomboid
    (c) Fan-shaped (d) Triangular
  37. Qualities of food affected by fortification
    (i) Flavour (ii) Appearance
    (iii) Cooking properties (iv) Cost
    (a) i, ii, iii, iv (b) i, ii, iii
    (c) i, ii (d) i, iv
  38. Who served as the President of IOC for maximum years?
    (a) Demetrius Vikelas
    (b) Avery Brundage
    (c) Heni de Baillet
    (d) Pierre de Coubertin
  39. Who was the first IOC President?
    (a) Pierre de Coubertin
    (b) Avery Brundage
    (c) Lord Killanin
    (d) Demetrius Vikelas
  40. The number of members of IOC on its innception were
    (a) 12 (b) 13
    (c) 14 (d) 15
  41. Who opened the first Olympics of modern era?
    (a) Prince Constantine
    (b) Pierre de Coubertin
    (c) King George
    (d) Georgious Averoff
  42. The number of feathers in a shuttle in Badminton is
    (a) 10 feathers (b) 12 feathers
    (c) 14 feathers (d) 16 feathers
  43. The height or top of the net from the ground at the centre of the Badminton court is
    (a) 5 feet (b) 6 feet
    (c) 5.1 feet (d) 5.5 feet
  44. What is the length of the Badminton court for singles and doubles?
    (a) 13.44 m (b) 13.40 m
    (c) 13.70 m (d) 13.55 m
  45. The maximum allowance for the overall inclination of the landing sector in the throwing direction javelin throw shall not exceed.
    (a) 1:1000 (b) 1:100
    (c) 1:10 (d) 1:10,000
  46. The length of the runway in Javelin throw is
    (a) 33.5 m to 36.5 m
    (b) 34-36 m
    (c) 34.5 m to 37.5 m
    (d) 40-45m
  47. In a negatively skewed distribution the mean is
    (a) least (b) maximum
    (c) between mode and median
    (d) coincides with mode and median
  48. In the positively skewed distribution, the value of
    (a) Mean is maximum and mode least
    (b) Mean least and mode maximum
    (c) Mean least and median maximum
    (d) Mode least and median maximum
  49. Means + | σ covers
    (a) 68.27 % of the items
    (b) 94.45 % of the items
    (c) 99 % of the items
    (d) 99.73 % of the items
  50. Which of the following is not a name for dispersion?
    (a) Scatter (b) Spread
    (c) Regression (d) Variation
  51. The least possible correlation between two variable is
    (a) –1.00 (b) –0.1
    (c) –0.01 (d) –0.001
  52. What is the size of the ball in the game of tennis
    (a) 6.15 – 6.47cm
    (b) 6.35 – 6.67cm
    (c) 6.40 – 6.72 cm
    (d) 6.42 – 6.74 cm
  53. What s the maximum height of the net at the centre in a game of tennis?
    (a) 2 feet (b) 2.5 feet
    (c) 3 feet (d) 4 feet
  54. What is the size of tennis court?
    (a) 78 x 27 feet
    (b) 80 x 30 feet
    (c) 77 x 25 feet
    (d) 79 x 30 feet
  55. The maximum distance covered in a marathon is
    (a) 40 km (b) 41.5 km
    (c) 42.5 km (d) 42.195 km
  56. In women 100m hurdle race, the distance from start line to first hurdle is
    (a) 13.72 m (b) 14 m
    (c) 13 m (d) 15 m
  57. Which of the following refer to Asthenic body type?
    (a) Short thick (b) Muscular
    (c) Lean, shallow chested
    (d) Abnormal bodies
  58. Which of the Kretchmer’s body type classification means ‘thick’ in Greek?
    (a) Pyknic (b) Athletic
    (c) Asthenic (d) Dyplastic
  59. Which of the following is not the benefit of exercise?
    (a) Reduce fat
    (b) Maintain blood pressure
    (c) Injuries
    (d) Freedom from diseases
  60. The growth of females is more rapid than boys in
    (a) 6-10 years (b) 13-19 years
    (c) 19-25 years (d) above 25 years
  61. The physical growth of the child is most rapid
    (a) upto 3 years
    (b) Between 6 and 10 years
    (c) Between 13 and 19 years
    (d) Between 19 and 25 years
  62. Which of the following phenomena causes removal of blood from the injured area?
    (a) Muscle contraction
    (b) Gravity
    (c) Respiration
    (d) All of the above
  63. Increased blood flow and increase in the rate of cell metabolism indicates –
    (a) Redness (b) Swelling
    (c) Pain (d) Heat
  64. The event of mechanical and chemical irritation of nerve endings is a sign of –
    (a) Heart Attack (b) Soreness
    (c) Pain (d) Loss of function
  65. The process that limits the amount of warm blood entering the area is known as
    (a) Vasoconstriction
    (b) Vasodilation
    (c) Both the above
    (d) Coagulation.
  66. The healing process begins with –
    (a) Inflammation (b) Coagulation
    (c) Phagocytosis (d) Repair phase
  67. Linear acceleration is equal to
    (a) radius x angular displacement
    (b) radius x angular velocity
    (c) radius x angular acceleration
    (d) ϒ x omega
  68. Average angular velocity ϖ is equal to
    (a) ΔQ/Δt (b) ΔW/Δt
    (c) VT2 /r (d) W2/r
  69. The angle between two body segments is called
    (a) Absolute angle (b) Relative angle
    (c) Right angle (d) None
  70. To convert from degrees to radians one multiplies by
    (a) 57.3 (b) 3.14
    (c) 0.0175 (d) 2 p
  71. To convert a quantity from radians to degree, multiply by :
    (a) 3.14 (b) 57.3
    (c) 0.0175 (d) 360
  72. Which of the following is a law of learning?
    (a) Law of readiness
    (b) Law of exercise
    (c) Law of effect
    (d) All of the above
  73. Human psychology is confined to the study of –
    (a) Behaviour (b) Mind
    (c) Soul (d) Relationship
  74. Natural motivation is also known as –
    (a) Intrinsic (b) Self assertion
    (c) Self actualization (d) Extrinsic.
  75. Learning of physical skills is concerned with–
    (a) Cognitive learning
    (b) Affective learning
    (c) Motor learning
    (d) All of the above

Practice Set 01 : Answer Key

01. (c) 02. (a) 03. (b) 04. (d) 05. (b) 06. (d) 07. (d) 08. (c) 09. (b) 10. (a)
11. (d) 12. (d) 13. (a) 14. (a) 15. (b) 16. (c) 17. (c) 18. (c) 19. (b) 20. (a)
21. (c) 22. (c) 23. (b) 24. (b) 25. (b) 26. (b) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (a)
31. (c) 32. (b) 33. (b) 34. (b) 35. (b) 36. (d) 37. (a) 38. (d) 39. (d) 40. (c)
41. (c) 42. (d) 43. (a) 44. (b) 45. (b) 46. (a) 47. (a) 48. (a) 49. (a) 50. (c)
51. (a) 52. (b) 53. (c) 54. (a) 55. (d) 56. (c) 57. (c) 58. (a) 59. (c) 60. (b)
61. (a) 62. (d) 63. (d) 64. (b) 65. (a) 66. (a) 67. (c) 68. (a) 69. (b) 70. (c)
71. (b) 72. (d) 73. (a) 74. (a) 75. (c)

UGC NET Physical EducationPractice Set : 02

  1. State which is/ are true
    (a) Give new food item in small amounts to the infant a tsp. or even less.
    (b) Feeding problems during infancy-colic, regurgitation, constipation, diarrhoea, bottle and mouth syndrome.
    (c) Good health of baby is shown by rosy cheeks bright eyes from form layer of subcutaneous fat, normal eruption of teeth good sleep and regular elimination.
    (d) The yellow of an egg contains iron and thiamin so should be given to the infant 3-4 month.
    (e) All of these
    Read the following passage carefully and answer the following (Q.Nos. 2-6) questions :
    International Olympic Committee is the supreme controlling body for the modern Olympic games which was formed during the International Athletic Congress held in Paris on June 25th, 1894. The first committee was nominated by Baron de Coubertin on his personal selection of fifteen members in whom he had confidence that they would help in fostering the Olympic Ideals, The headquarters of I.O.C. are located at Campagne Mon Repos, Lausanne (Switzerland). The I.O.C is a permanent and self elected body which has at least one member from a country where there is a National Olympic Committee. However, the countries that have had once conducted Olympic Games or have made a special contribution to Olympic Movement have the privilege to be represented by two members. From India, Sir Darabji Jamshedji Tata in 1920, Mr. G.D Sondhi in 1932 and Raja Bhalindera Singh in 1947, had the honour of being members of I.O.C.
    The Olympic games should be held in the first year of the Olympiad. If for any season games cannot be conducted as aforesaid; then the next Olympic games will be conducted in the first years of the next olympiad. As it has happened during the two world wars in 1916, 1940 and 1944. The duration of the games shall not exceed a period of 16 days. The first Olympic Games at Athens in 1896 were merely experimental. The main object was to give the movement a start. There were no hard and fast rules. There was no Olympic Village, Games at Paris in 1900 and those at St. Louis in 1904 were no different. It was only in Olypic held in 1908 in London that the rules were given a definite direction.
    The venue will be fixed by a majority of votes among the members of International Olympic Committee taking into consideration the claims made by the cities to stage the games. The decision of the IOC about the venue is conveyed to the concerned National Olympic Committee through the Mayor of the City to which games are allotted. Then, the National Olympic Committee of the concerned country will take the responsibility for organizing and conducting the games. A high power organizing committee is constituted which will look after all kind of activity related with the Olympic Games being organized. The events are fixed by the Organizing
    committee in consultation with International Olympic Committee. The approval of the event must be obtained at lest two years before the commencement of the games. Once approved
    the programme cannot be changed.

    The sports recognized for the Olympics are athletics gymnastics, boxing, fencing, shooting, wrestling, canoeing, cycling, rowing, swimming, diving, horse riding events, weightlifting modern pentathlon, yatching and Fine Arts. Due to the wide popularity other games such as foot ball, hockey, basket ball, handball, volleyball and water polo, have found a permanent place in the Olympic Games programme. Many people are under the erroneous impression that the Modern Olympic games are exclusively devoted to games and sports. This is because media give importance only to games and athletic events. On the suggestion of Baron de Coubertin, the first art competition was introduced in the Vth Olympic games at Stockholm in 1912. Since 1949 painting and drawings have been excluded from the award of positions, as it was felt that such awards might encourage professionalism. The fine art items are included in the Olympic
    programme because the Greeks had them. Moreover sports itself is a Fine Art.
    As far as possible medals are awarded immediately after the event is over. When the results are announced the three position holders are called to the victory stand. The first place winner will stand in the centre at a higher level. The second place winner will be on his right and the third place winner on his left. The winners will face the Tribune of Honour and receive their medals and certificates either from the President of the I.O.C or his representative authorized by him. The national flag of the winner will be hoisted to the tune of the National Anthem of the winner’s country. Gold, Silver and Bronze medals along with certificates are awarded to
    the competitors who have secured Ist, IInd and IIIrd place respectively. However, those competitors who have secured IVth, Vth and VIth place in each event are awarded only certificates.
    The closing ceremony of the games is simple but quite impressive, though it is on a smaller scale than the opening ceremony. In the closing ceremony, the flag and banner bearers intermingle with each other, forgetting their colour, caste, creed and nationality. They march into the stadium and assemble in the centre of the field.
  2. Which of the following organizations control the participation of Indian teams in
    Olympic Games?
    (a) IOC (b) AAFI
    (c) IOA (d) OCA
  3. Which place in Greece developed into an institution where people engaged in
    physical activity?
    (a) Athens (b) Olympia
    (c) Palaestra (d) None
  4. The Olympic motto ‘Fortius’ means
    (a) Higher (b) Faster
    (c) Stronger (d) None
  5. Olympiad refers to
    (a) Olympics
    (b) Period between two Olympics
    (c) Place in Greece (d) Olympic medal
  6. The city ‘Olympia” is in
    (a) Rome (b) Italy
    (c) Greece (d) Germany
  7. In 2002, the Asian games were held in
    (a) India (b) Japan
    (c) Thailand (d) Korea
  8. The use of a particular method of teaching depends upon-
    (a) Skill of the teacher
    (b) Sex of the teacher
    (c) Age of the teacher
    (d) None of the above
  9. The ability to see the enterprise/ sports organisation as a whole is called-
    (a) Human skill
    (b) Conceptual skill
    (c) Mechanical skill
    (d) None of the above
  10. Objectives of a national sports organisation may be-
    (a) To encourage the development of sports in the country
    (b) To organize the championships at national and regional level
    (c) To participate in international events from time to time be decided
    (d) All of the above.
  11. Funds for the sports programmes can be collected through-
    (a) Alumni associations
    (b) Donations/ gifts
    (c) Funds from public sector undertakings
    (d) All of the above
  12. The last link of the sports management chain is-
    (a) Control and evaluation
    (b) Finance and budget
    (c) Public relations
    (d) None of the above
  13. ‘Getting the right facts to the right people at the right time in the right way’ is called-
    (a) Game management
    (b) Public relations in sports
    (c) Motivation for sports
    (d) Leadership in sports
  14. The plan in which only the chief executive dictates, initiates and monitors is called-
    (a) Democratic plan
    (b) Participative plan
    (c) Authoritarian plan
    (d) None of the above.
  15. Example of slow twitch muscle is –
    (a) Chest muscles (b) Hip muscles
    (c) soleus (d) Trapezius
  16. The voluntary muscles are controlled by –
    (a) Nerves (b) Brain
    (c) heart (d) muscles
  17. The upper two chambers of the heart are known as –
    (a) Ventricles (b) Arteries
    (c) Veins (d) Auricles
  18. Name the gadget used for treating chronic sports injuries?
    (a) Short wave diathermy
    (b) Infra red rays
    (c) Ultra-violet rays
    (d) Ultrasound diathermy
  19. What is cardiac hypertrophy?
    (a) Changes in heart size
    (b) Due to training the size (volume) of heart increases
    (c) Normal thickness in the ventricular wall
    (d) It is an Athletic heart.
  20. The cardiovascular endurance capacity is
    (a) Overall body endurance
    (b) Stamina
    (c) Aerobic power
    (d) None of the above
  21. Increase in the blood lactate is due to –
    (a) Anaerobic threshold
    (b) Anaerobic
    (c) Aerobic potential
    (d) Absence of oxygen
  22. Side ward curvature of the spine is called
    (a) Knock knee (b) Kyphosis
    (c) Scoliosis (d) Lordosis
  23. “Hunch back” is also known as –
    (a) Back pain (b) Scoliosis
    (c) Lordosis (d) Kyphosis
  24. “Kyphosis” is also called –
    (a) Hollow back (b) Round back
    (c) Lateral back (d) back curve
  25. Force generation but fiber lengthening is also known as –
    (a) Eccentric contraction
    (b) Concentric contraction
    (c) isotonic contraction
    (d) Isometric contraction.
  26. Muscles which cause the joints to bend are called –
    (a) Flexors (b) Extensors
    (c) Abductors (d) Adductors
  27. The state of being first creates a strong almost unusable impression. This is
    (a) Law of primacy
    (b) law of intensity
    (c) Law of recency
    (d) Law of effect
  28. Which law of learning states that things most often repeated are best retained?
    (a) Law of readiness
    (b) Law of exercise
    (c) Law of effect (d) Law of recency
  29. Reinforcement theory of motivation is
    given by
    (a) Jung (b) Hezberg
    (c) Skinner (d) Maslow
  30. The two factor theory of motivation is given by
    (a) Maslow (b) Jung
    (c) Alderfer (d) Herzberg
  31. Which of the following is an intrinsic motivator?
    (a) Pay (b) Promotion
    (c) Feed back (d) Interest of play
  32. Biceps muscles are located in
    (a) Upper limb (b) abdomen
    (c) lower limb (d) back
  33. Cryotherapy refers to
    (a) Ultrasound (b) Cold therapy
    (c) TENS (d) EMS
  34. Which ergogenic aid stimulates endogenous steroid production?
    (a) Proteins (b) Phosphate
    (c) Ephedrine (d) Yohimbine
  35. Which ergogenic aid increase fat metabolism?
    (a) Leucine (b) DHEA
    (c) Diuretics (d) Carnitine
  36. Which cryogenic aid is a CNS stimulant?
    (a) Human growth hormone
    (b) Anabolic steriod
    (c) Amphetamine
    (d) Leucine
  37. What is the minimum weight of Javelin?
    (a) Men 500 gm Women 300 gm
    (b) Men 500 gm Women 600 gm
    (c) Men 800 gm Women 600 gm
    (d) Men 800 gm Women 700 gm
  38. The Javelin was first introduced into modern Olympics in —
    (a) 1908 (b) 1912
    (c) 1904 (d) 1900
  39. What is the time given to the player to throw the discus?
    (a) One minute (b) Two minutes
    (c) Three minutes (d) Four minutes
  40. The maximum permissible slope of the ground within the throwing/ landing sector in discuss and shotput is
    (a) 1:500 (b) 1:750
    (c) 1:800 (d) 1:1000
  41. What is the minimum weight of discus or a competition and acceptance of a record?
    (a) Men 1.5 kg Women 1.00kg
    (b) Men 2 kg Women 1.00 kg
    (c) Men 2.5 kg Women 1.5 kg
    (d) Men 2.5 kg Women 2 kg
  42. Which statistical device helps in analyzing the covariant of two or more variables?
    (a) Regression
    (b) Median
    (c) Standard Deviation
    (d) Correlation
  43. Which of the following is not a method to ascertain whether two variables are correlated or not?
    (a) Concurrent Deviation method
    (b) method of Least squares
    (c) Scatter diagram method
    (d) Lorenz curve
  44. The graphic method of studying dispersion is called
    (a) J curve (b) S curve
    (c) Lorenz curve (d) Scatter diagram
  45. Variance was introduced by
    (a) R A. Fisher (b) Pearson
    (c) Tchebycheff (d) Spearman
  46. The square of the standard deviation is called
    (a) Mean deviation
    (b) Quartile range
    (c) Inter-quartile range
    (d) Variance
  47. Sugar, sweets, bread and cakes are rich sources of :
    (a) Carbohydrates (b) Fats
    (c) Proteins (d) Roughage
  48. An athlete weighing 50 kg who trains for two hours required an intake of approximately
    (a) 2410 Kcal (b) 2800 Kcal
    (c) 3000 Kcal (d) 4500 Kcal
  49. The inorganic elements occurring in the body and which are critical to its normal functioning are
    (a) Vitamins (b) Proteins
    (c) Carbohydrates (d) Minerals
  50. Which nutrients are essential to growth and repair of muscle and other body tissues?
    (a) Proteins (b) Minerals
    (c) Roughage (d) Vitamins
  51. Unhealthy eating patterns do not cause
    (a) Anemia (b) AIDS
    (c) Dental Caries (d) Obesity
  52. For women 400m hurdle race, the height of the hurdle is
    (a) 1.067 m (b) 0.914 m
    (c) 0.840 m (d) 0.762 m
  53. For men, 110 m hurdle race, the height of the hurdle is
    (a) 0.840 m (b) 0.920 m
    (c) 1.067 m (d) 1.11 m
  54. In races up to and including 400m, each competitor shall have a separate lane of width measuring.
    (a) 1.22 to 1.25m (b) 1.20 to 1.25 m
    (c) 1.8 to 1.20 m (d) 1.20 to 1.25m
  55. For any running event what is the minimum length of the track?
    (a) 100 m (b) 200 m
    (c) 300 m (d) 400 m
  56. The ball is not dead when
    (a) A batsman is out
    (b) It strikes an umpire
    (c) It reaches or pitches over the boundary
    (d) The umpire calls ‘over’ or time
  57. Which age is determined by signs of puberty?
    (a) Chronological Age
    (b) Anatomical age
    (c) Physiological age
    (d) Mental age
  58. What is chronological age?
    (a) Age in years, months and days
    (b) Indicated by bones and dentition
    (c) Determined by signs of puberty
    (d) Determined by use of intelligence tests
  59. Social contact theory of play was postulated by
    (a) Barnard S. Mason
    (b) G. Stanley Hall
    (c) Lumley (d) Patricks
  60. Who said that “Play is the natural unfolding of germinal leaves of childhood”?
    (a) William Mcdaughall
    (b) Roger Caillois
    (c) Froebel
    (d) Patricks
  61. Which theory of play maintains that “past is the key to play”?
    (a) Instinct or Gross theory
    (b) Inheritance or Recapitulation theory
    (c) Self Expression theory
    (d) Recreation theory
  62. Average velocity is equal to
    (a) d/(t2 – t1) (b) (Vf – Vi)/(t2 – t1)
    (c) 1 /(t2 – t1) (d) ΔQ/t
  63. Distance is
    (a) scalar quantity
    (b) vector quantitiy
    (c) same as displacement
    (d) measured in m/s
  64. Which of the following ankle articulation joints is responsible for dorsal flexion?
    (a) Soleus (b) Plantaris
    (c) Tibialis anterior (d) Gastroenemius
  65. Which of the following knee articulations muscles is not responsible for medial or internal rotation?
    (a) Popliteus (b) Sartorius
    (c) Gracilis (d) Gastro enemius
  66. The function of Achilles Tendon is
    (a) to flex foot towards knee
    (b) to connect gastroenemius muscle to heel
    (c) to raise leg (d) to bend knee
  67. Which major neurotransmitter is synthesized from choline and mitochiondrially derived acetyl co-enzyme A?
    (a) GABA (b) Acetylcholine
    (c) Dopamine (d) Norepinephrine
  68. Which of the following neurotransmitters blocks action of acetylcholine?
    (a) Atropine (b) Muscarine
    (c) Nicotine (d) Eserine
  69. Which chemical mimics action of acetylcholine?
    (a) Curare (b) Botulinum toxin
    (c) Nicotine (d) Atropine
  70. Which is the major inhibitory (neurotransmitter) in brain?
    (a) GABA (b) Serotonin
    (c) Acetylcholine (d) Dopamine
  71. When was the game of Football included in the Olympics?
    (a) 1928 (b) 1900
    (c) 1932 (d) 1996
  72. The term ‘Nine penal offences’ is associated with-
    (a) Hockey (b) soccer
    (c) Judo (d) Tae kwon do.
  73. Term ‘ Free Throw” is used in –
    (a) Wrestling (b) Soccer
    (c) Volleyball (d) Basketball
  74. The term Spot-Stroke is used in-
    (a) Golf (b) Hockey
    (c) Billiards (d) Swimming
  75. The trophy awarded to men’s team in National Hockey Champion is named as-
    (a) Nehru Trophy
    (b) Rangaswami Cup
    (c) Ramaswami Cup
    (d) Dhyan Chand Trophy

Practice Set 02 : Answer Key

1. (e) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (d) 8. (a) 9. (b) 10. (d)
11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (c) 15. (c) 16. (b) 17. (d) 18. (a) 19. (c) 20. (c)
21. (b) 22. (c) 23. (d) 24. (b) 25. (a) 26. (a) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (d)
31. (d) 32. (a) 33. (b) 34. (d) 35. (d) 36. (c) 37. (c) 38. (a) 39. (a) 40. (d)
41. (b) 42. (d) 43. (d) 44. (c) 45. (a) 46. (d) 47. (a) 48. (a) 49. (d) 50. (a)
51. (b) 52. (d) 53. (c) 54. (a) 55. (d) 56. (b) 57. (c) 58. (a) 59. (c) 60. (c)
61. (b) 62. (a) 63. (a) 64. (c) 65. (d) 66. (b) 67. (b) 68. (a) 69. (c) 70. (a)
71. (b) 72. (b) 73. (d) 74. (c) 75. (b)
NOTE : – If you need anything else more like e-books, video lectures, syllabus  etc regarding  your Preparation / Examination  then do 📌 mention in the Comment Section below

Important Searches & Tags

  • UGC NET Practice Sets
  • Ugc Net Mock Test
  • Ugc net Physical Education
  • ugc net physical education mcq
  • ugc net mock test 2022
  • physical education net exam 2022
  • psc physical education mock test
  • ugc net mock test series
  • physical education questions test
  • online physical education mcqs test
  • physical education mock test in hindi


Leave a Comment

close