UPSC NDA 2022 Exam GAT Mock Test for Written Exam: Practice General Ability Test (GAT) GK & Current Affairs Mock Test with Answers

UPSC NDA 2021 Mock Test General Ability Test (GAT)-GK & Current Affairs (400 Marks): Practicing NDA Mock Tests can help the candidates in scoring high marks in UPSC NDA 2021 Written Exam. In this article, we have provided the mock test for General Knowledge Section of General Ability of NDA exam .

UPSC NDA 2022 Exam GAT Mock Test for Written Exam: Practice General Ability Test (GAT) GK & Current Affairs Mock Test with Answers
UPSC NDA 2022 Exam GAT Mock Test for Written Exam: Practice General Ability Test (GAT) GK & Current Affairs Mock Test with Answers

UPSC NDA 2021 Mock Test General Ability Test (GAT)-GK & Current Affairs (400 Marks): UPSC NDA & NA 1 2021 Exam will be conducted on 18th April 2021. UPSC NDA & NA 2021 Written Exam will consist of two papers, i.e., General Ability Test (GAT) & Mathematics. General Ability Test consists of 150 questions from two sections which are English (Part-A) and General Knowledge (Part-B) of 4 marks each. Part-B General Knowledge Section of GAT will consist of 100 questions of total 400 Marks. To score high marks in UPSC NDA & NA 2021 Exam candidates must start practicing the mock tests for the General Ability Test Section of the exam. For the ease of the candidates, we have created GK & Current Affairs Mock test based on the latest exam pattern of the UPSC NDA & NA 2021 Exam.

Also check Regarding NDA exam :-

1. The filament of a light bulb is made up of:

a) Platinum

b) Tantalum

c) Tungsten

d) Antimony

Answer: c)

Explanation: The filament of a light bulb is made up of Tungsten that produces light.

2. Which of the following is false?

Sound waves are ____________ waves.

a) Pressure

b) Longitudinal

c) Electromagnetic

d) Mechanical

Answer: c)

Explanation: Sound waves are not Electromagnetic Waves.

3. Which of the following coloured light has the lowest frequency?

a) Green

b) Blue

c) Red

d) Violet

Answer: c)

Explanation: Red colour has the lowest frequency of visible light.

4. The period of artificial geostationary satellite is:

a) 8 hours

b) 12 hours

c) 24 hours

d) 46 hours

Answer: c)

Explanation: The period of artificial geostationary satellite is 24 hours.

5. The value of universal gravitational constant G is:

a) 9.8 m/s2

b) 6.673×10-11 N m2 kg-2

c) 6.371 x 106 m

d) 1.738 x 10 6 m

Answer: b)

Explanation: The value of universal gravitational constant G is 6.673×10-11 N m2 kg-2

6. What is the unit of the magnitude of the weight?

a) Distance (meter)

b) Mass (grams)

c) Force (Newton)

d) None of the above

Answer: c)

Explanation: The unit of the magnitude of the weight is Newton (Force).

7. What is the value of Pi?

a) 3.14159

b) 3.14358

c) 3.14258

d) 3.14289

Answer: a)

Explanation: The value of Pi is approximately 3.14159. It is mathematical constant and its symbol is π.

8. Which of the following is the best electricity conductor?

a) Copper

b) Aluminium

c) Iron

d) Silver

Answer: d)

Explanation: Pure Silver is the best conductor of electricity, but since it is not so easily available, other alternatives are more popular. Electrical conductivity of a material is a function of how easily its atoms can provide free electrons to pass a current. Any material which does not have free electrons in its atoms, cannot conduct electricity.

9. Small liquid drops are spherical in shape because

a) of adhesion

b) of gravitational force

c) of the atmospheric pressure from all the sides on the top

d) the liquid tends to have the minimum surface area are due to surface tension

Answer: d)

Explanation: The liquid tends to have the minimum surface area are due to surface tension

A drop of a liquid tries to occupy the minimum surface are in a given volume as it is constantly under a kind of stretch among its molecules. This minimum area is achieved by assuming a spherical shape. These cohesive forces create surface tension which means that the upper surface of a liquid always shows tension.

10. The Chandershekhar Limit is related to which of the following?

a) Stars

b) Black holes

c) Both of these

d) None of these

Answer: a)

Explanation: It refers to the mass limit of the stars, beyond which they collapse. The Chandrasekhar limit is the maximum mass of a stable, white dwarf star. It is the mass above which electron degeneracy pressure in the star is not enough to its own gravitational pull. Consequently, white dwarfs with masses greater than this limit would suffer gravitational collapse, evolving into a neutron star or black hole.

11. A Light Year is a measure of

a) Light intensity

b) Time

c) Distance

d) None of the Above

Answer: c)

Explanation: A Light Year is known as the distance travelled by light in one year, which is equal to 3 lakh kilometer/sec × 24 hrs × 60 min × 60 seconds. This unit is used to measure astronomical distances between various celestial bodies like planets, stars, galaxies, etc.

12. In the Solar System, asteroids circle between these two planets.

a) Venus and Mars

b) Mars and Earth

c) Mars and Jupiter

d) Jupiter and Saturn

Answer: c)

Explanation: The asteroids are minor planets, especially those in the inner Solar System. The term was earlier  applied to any astronomical object orbiting the Sun, which did not show the disc of a planet and was did not have comet-like properties. But in modern science, the term “asteroid” refers to the minor planets of the inner Solar System including those which are co-orbital with Jupiter.

13. Identify the pair that is correctly matched?

a) Madam Curie: X – ray

b) Albert Einstein: Photoelectric effect

c) Linus Pauling: Electron

d) C V Raman: Stark effect

Answer: b)

Explanation: In many languages, X-radiation is referred to with terms meaning Röntgen radiation, after the German scientist Wilhelm Röntgen, who usually is credited as its discoverer, and who had named it X-radiation to signify an unknown type of radiation. C V Raman is known for Raman Effect for which he won the Nobel Prize. Albert Einstein got the Nobel Physics Prize for this discovery of photo-electric equation. Madam Curie – Radioactivity. Linus Pauling – Electro negativity scale.

14. Refraction, Reflection, Dispersion and Diffraction are associated with

a) Light

b) Sound

c) Magnetism

d) None of the Above

Answer: a)

Explanation: In optics, refraction is a phenomenon that often occurs when waves travel from a medium with a given refractive index to a medium with another at an oblique angle. Reflection of light is either specular (mirror-like) or diffuse (retaining the energy, but losing the image) depending on the nature of the interface. Dispersion is the separation of white light into colours or of any radiation according to wavelength. Diffraction is the slight bending of light as it passes around the edge of an object.

15. The minimum possible temperature beyond which matter cannot be cooled is in degree Centigrades is:

a) 95.50

b) 100

c) 273.15

d) 473.50

Answer: c)

Explanation: This temperature is also called the absolute zero of temperature. Absolute zero is the lower limit of thermodynamic temperature scale, a state in which the enthalpy and entropy of a cooled ideal gas is at its minimum value, taken as 0. All molecular motion is supposed to cease at this point, at least in theory.

16. Who among the following is credited for discovering the principles underlying electromagnetic induction?

a) Michael Faraday

b) Volta

c) Coulomb

d) Gauss

Answer: a)

Explanation: Michael Faraday was an English scientist who contributed to the study of electromagnetism and electrochemistry. His main discoveries include the principles underlying electromagnetic induction, diamagnetism and electrolysis.

17. Which of the following statement is correct about Pi?

a) It is non-repeating decimal value

b) It is non terminating decimal value

c) It is repeating and terminating decimal value

d) It is non-repeating, non-terminating decimal value

Answer: d)

Explanation: Pi is non-repeating, non-terminating decimal value because it is irrational.

18. It is on this principle, the quartz clock works.

a) Piezo-electric effect

b) Gauss effect

c) Relativistic effect

d) Mass defect

Answer: a)

Explanation: The principle of Piezoelectricity refers to the electrical charge, which accumulates in certain solids like crystals, ceramics, bone, DNA and various proteins in response to mechanical stress. The word piezoelectricity means electricity resulting from pressure.

19. Who has calculated the circumference of the earth and considered the value of Pi = 22/7?

a) Archimedes

b) John Machin’s

c) Aryabhatta

d) None of the above

Answer: c)

Explanation: Aryabhatta calculated the circumference of the earth and used Pi= 22/7 as constant in the calculation around 5th century BC.

20.  Cryogenic engines find applications in:

(a) sub-marine propulsion

(b) frost-free refrigerators

(c) rocket technology

(d) researches in superconductivity

Answer: (c)  

Explanation: Cryogenic engines find applications in rocket technology.

21. The clouds float in the atmosphere because of low:

(a) temperature

(b) velocity

(c) pressure

(d) density

Answer: (a) 

Explanation: When air rises, it is cooled by expansion. After dew point has reached cooling leads to condensation of water vapour in the atmosphere. Tiny droplets of water vapour which are too small to fall as raize or shower will be suspended in the air and float as clouds.

22. Pi consists of how many digits?

a) 9 digits

b) 10 digits

c) 12 digits

d) Infinite

Answer: d)

Explanation: Pi consists of infinite digits.

23. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R)

Assertion (A): A diamond sparkles more than a glass imitation cut to the same shape.

Reason (R): The refractive index of diamond is less than that of glass.

In context of the above two statements, which one of the following is correct ?

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer: c) 

Explanation: The refractive index of diamond is very high  (approximately 2.47) while the refractive index for  the glass is 1.57. Therefore, the initial angle for the ray of light traveling form diamond to air is very low about 24°. The initial angle for the ray of light traveling from glass to air is 39°. Moreover the diamonds are usually cut with their faces in such a manner that once a ray of light enters into it, it suffers a large number of total internal reflections at various faces till the angle of incidence inside the diamond remains greater than the critical angle. In total internal reflection 100% of the light reflected back into the same medium. Hence, the object shines. That’s why a diamond sparkles more than a glass imitation cut to the same shape.

24. An air bubble in water will act like a:
(a) convex mirror
(b) convex lens
(c) concave mirror
(d) cancave lens

Answer: d)

Explanation: Correct answer is Concave Lens

25. When a mirror is rotated by an angle 0, the reflected ray will rotate by:
(a) 0°
(b) 0/2
(c) 0
(d) 20

Answer: d)

Explanation: For given incident ray, if a plane mirror is rotated through a certain angle, then the reflected ray rotates through twice of that angle . So if a mirror is rotated by an angle 0, the reflected ray will rotate by 20.

26. Which of the following statement is true about ionic compounds?

  1. Ionic compounds conduct electricity when dissolved in water.
  2. Ionic compounds are not soluble in water.
  3. Ionic compounds are crystalline solids.

Correct options are:

a) Both 1 and 3

b) Both 1 and 2

c) Both 2 and 3

d) All the three

Answer: a)

Explanation: Ionic compounds conduct electricity when dissolved in water or melted. They are soluble in water and are also crystalline solids.

27. The solution of one of the following compounds will conduct electricity. This compound is:

a) CCl4

b) HCl

c) CaCl2

d) CH3Cl

Answer: c)

Explanation: CaCl2 form ionic bond and so will conduct electricity.

28. What is an ionic bond?

a) Ionic bond is formed by sharing of electrons between two atoms.

b) It is a bond formed by the transfer of electrons from one atom to another.

c) Both A and B are correct

d) None of the above

Answer: b)

Explanation: Ionic bond is formed by the transfer of electrons from one atom to another.

29. What is C12H12O11 also known as:

a) Sand

b) Sugar

c) Salt

d) Clay

Answer: b)

Explanation: Sugar chemical formula is formed by the combination of two monosaccharide molecules with the exclusion of a molecule of water.

30. The only non-metal which is liquid at room temperature is:

a) Mercury

b) Bromine

c) Chlorine

d) Gallium

Answer: b)

Explanation: Bromine is a fuming red-brown liquid at room temperature that evaporates readily to form a similarly coloured gas.

31. Choose the one which is different or odd from the following.

a) Aluminum

b) Iron

c) Copper

d) Brass

Answer: d)

Explanation: Brass is an Alloy.

32. Name the ions present in Sodium Oxide compound?

a) Sodium ions

b) Oxide ions

c) Both A and B

d) Neither A nor B

Answer: c)

Explanation: The ions present in Sodium Oxide compound are: Sodium ions and oxide ions.

33. Which of the following are electrovalent compounds?

a) Copper sulphate

b) Calcium nitrate

c) Magnesium oxide

d) All of the above

Answer: d)

Explanation: Electrovalent compound are ionic compounds and so all the options given in the question forms ionic bond.

34. What is the electronic configuration of calcium ion (Ca2+):

a) 2,8

b) 2,8,2

c) 2,8,4

d) 2,8,8

Answer: d)

Explanation: The atomic number of calcium is 20 so its electronic configuration is 2,8,8,2 and so has 2 electrons in the outer most shell. Therefore to form calcium ion (Ca2+), calcium will lose 2 electrons and its configuration becomes 2,8,8.

35. Name the salt when on dissolving in water give an acidic solution?

a) Potassium Chloride

b) Ammonium Chloride

c) Sodium Carbonate

d) Sodium Acetate

Answer: b)

Explanation: Ammonium Chloride salt on dissolving in water gives an acidic solution.

36. Bleaching powder is formed by treating chlorine with…….

a) Calcium Hydroxide

b) Potassium Hydrogen carbonate

c) Magnesium Hydroxide

d) None of the above

Answer: a)

Explanation: Bleaching powder is formed by treating chlorine with calcium Hydroxide.

37. Name the salt whose aqueous solution will turn blue litmus to red?

a) Sodium Acetate

b) Potassium Sulphate

c) Potassium Carbonate

d) Ammonium Sulphate

Answer: d)

Explanation: Ammonium Sulphate salt aqueous solution will turn blue litmus to red.

38. Name an acid which contains both oxygen and hydrogen?

a) Oxy acid

b) Hydra acid

c) Dilute acid

d) Concentrated acid

Answer: a)

Explanation: Oxy acid contains both oxygen and hydrogen.

39. What is the chemical name of Baking Soda?

a) Potassium Carbonate

b) Potassium Hydrogen Carbonate

c) Sodium Hydrogen Carbonate

d) Sodium Carbonate

Answer: c)

Explanation: Sodium Hydrogen Carbonate is the chemical name of Baking Soda.

40. What is battery acid?

a) It is sulphuric acid diluted with water.

b) It is carboxylic acid mixed with water.

c) It is concentrated hydrochloric acid.

d) It is concentrated sulphuric acid.

Answer: a)

Explanation: Battery acid is sulphuric acid diluted with water.

41. In Human beings the process of digestion of food begins in:

a) Stomach

b) Food Pipe

c) Mouth

d) Small Intestine

Answer: c)

Explanation: Digestion of food starts as soon as we put food in our mouth. The mouth cavity contains teeth, tongue and salivary glands. The teeth cut the food into small pieces, chew and grind it. The teeth help in physical digestion. The salivary glands help in chemical digestion by secreting enzymes.

42. Which of the following organism have parasitic mode of nutrition?

a) Penicillium

b) Plasmodium

c) Paramecium

d) Parrot

Answer: b)

Explanation: In parasitic nutrition organism derives its food from the body of another living organism called host without killing it. Parasitic mode of nutrition is observed in several fungi, bacteria, few plants like Cucuta and some animals like Plasmodium and round worms. Plasmodium causes malarial disease.

43. Name the first enzyme that mix with food in the digestive tract?

a) Pepsin

b) Trypsin

c) Amylase

d) None of the above

Answer: c)

Explanation: The salivary glands present in mouth secrete salivary amylase enzyme which digests the starch present in food into sugar. Digestion of starch or carbohydrate starts in mouth itself. Therefore, amylase is the first enzyme that helps in the process of digestion.

44. Which of the following in biology is the energy currency of cells?

a) PDP

b) DTP

c) ATP

d) ADP

Answer: c)

Explanation: The process of releasing energy from food is called respiration. The energy is stored in the form of ATP (Adenosine tri phosphate) in the body cells which is used for various purposes like contraction of muscles, conduction of nerve impulses, synthesis of proteins and many other activities related to the functioning of cells. Therefore, ATP is known as the energy currency of cells.

45. Which of the following was the first antibiotic discovered by Alexander Fleming in 1928?

a) Penicillin

b) Prontosil

c) Streptomycin

d) Tetracycline

Answer: a)

Explanation: In 1928 Alexander Fleming discovered Penicillin – the first true antibiotic.

46. In 1981, ISRO launched India’s first geostationary satellite called –

a) Aryabhata

b) APPLE

c) Bhaskara II

d) INSAT lB

Answer: b)

Explanation: The first geostationary satellite launched by ISRO in 1981 was APPLE.

47. Which of the following in biology is the energy currency of cells?

a) PDP

b) DTP

c) ATP

d) ADP

Answer: c)

Explanation: The process of releasing energy from food is called respiration. The energy is stored in the form of ATP (Adenosine tri phosphate) in the body cells which is used for various purposes like contraction of muscles, conduction of nerve impulses, synthesis of proteins and many other activities related to the functioning of cells. Therefore, ATP is known as the energy currency of cells.

48. In the stem of a plant respiration and breathing takes place through:

a) Lenticels

b) Stomata

c) Root hair

d) Air tubes

Answer: a)

Explanation: In woody stems of plants or trees have lenticels for the exchange of respiratory gases.

49. Name the blood vessel which carries blood back to the heart?

a) Vein

b) Artery

c) Capillaries

d) Platelet

Answer: a)

Explanation: Arteries carries blood from the heart to the body organs and veins carries blood from the body organs back to the heart.

50. After wound or cut in a body blood coagulates through:

a) WBC

b) RBC

c) Platelets

d) Plasma

p>Answer: c)    

Explanation: After wound or cut in a body it starts to bleed. But within few seconds or minutes blood cells start to clump together and clot, preventing the further blood loss. These clots are created by a type of blood cell called platelet.

Tips to crack NDA exam 2022 :-

In few day the NDA exam is going to happen, before the exam candidates start looking for tips and short tricks to crack the NDA exam. So here are a few quick tips and tricks to crack the NDA 2022 exam.

  • Do not take up any new topic that you have not studied before as it will be counterproductive, especially when the exam is too near .
  • Practices as many sample papers and previous year NDA exam question papers in the final time of the preparation since practice makes you perfect .
  • Revise the topics that you think you are weak in and also go through the math,s formulas before the exam. Should make the short notes along with the long notes so that you can revise quickly at the time of exam.
  • Pay more attention to key topics in both Mathematics and General Ability Test , find your weak section and do hardwork on that section in beginning .
  • Follow your own strategy to crack the NDA exam, as everyone has their own way of attempting the exam. You must stay calm, hydrated and focused during the examination too. Never compromise your health .

Search keywords and tags :-

  • nda mock test pdf
  • nda maths mock test pdf
  • nda free mock test 2021
  • nda mcq pdf
  • nda mock test 2021 pdf
  • unacademy nda mock test
  • upsc nda mock test
  • nda online test series 2022
  • nda mock test pdf
  • nda maths mock test pdf
  • nda free mock test 2022
  • nda mcq pdf
  • nda mock test 2022 pdf
  • unacademy nda mock test

Leave a Comment

close